5 principper for baeredygtighed i haven

Min drøm er, at alle haver bliver grundlaget for en respektfuld og bæredygtig livsstil. Få mine grønne tips til haven.

Bæredygtighed og klimasmarte valg er mit pejlemærke. Vi mennesker påvirker jorden med vores livsstil. Hvis der er ét sted, du kan ændre verden til det bedre, er det i din egen have. En have er ikke stor, men mange haver sammen bliver en hel grøn verden. Med lidt tanke og viden kan haven være vejen til noget bedre. Når jeg designer opgaver, har jeg altid et miljøperspektiv. Hvad betyder en klimasmart have? Den mængde energi, der kræves til at producere materialer, dyrke planter, al transport og hvor meget og hvilken type vedligeholdelse haven har, er af stor betydning for bæredygtighed. Det handler ikke kun om at vælge naturlige materialer, men om at tage ansvar for hele kæden.

Jeg mener, at vi hver især skal bruge de muligheder vi har, for at bidrage til en bæredygtig verden. Det kan godt være, at det vi kan gøre hver især, umiddelbart kan virke ubetydeligt. Men, hvis mange gør det de kan, uanset hvordan det umiddelbart virker i forhold til de store klima- og bæredygtighedsudfordringer vi har, så bliver det samlet set til meget, og så får det vi gør stor betydning.

Derfor skal vi lære om, og forstår, naturens cyklusser, så det bliver lettere at træffe gode beslutninger i haven. På den måde kan vi gøre vores haver mere bæredygtige.

Tidligere havde dyrkning - også i mindre haver - stor betydning for husstandens økonomi og tilgang til fødevare. I dag tjener vi vores penge på anden vis og vi kan købe gode, økologiske frugter og grøntsager i butikker og via fødevarefællesskaber. Nu handler udfordringerne i langt højere om skadelige miljø- og klimaændringer. Og her kan den måde, vi dyrker vores haver, betyde noget positivt.

Nedenfor har jeg lavet en liste med 5 ting - eller principper om man vil - for hvordan du kan gøre din have mere bæredygtig. De 5 ting handler alle på en eller anden måde om styrkelse af biodiversitet, fastholdelse og opbygning af god jord og opmærksomhed på ressourceforbrug.

De 5 ting du kan tænke på er: 

  • Kompost og jord

  • Plantebeskyttelse

  • Biodiversitet

  • Vand

  • Genbrugs og andre haveartikler

KOMPOSTERING, JORD OG JORDFORBEDRING

En af de bedste ting du kan lave i din have er kompost. Du kan komposterer alt det haveaffald, der produceres i haven. På den måde kan du genanvende den næring haveaffaldet indeholder, i stedet for at tilføre næring udefra. 

Det er let at lave kompost - den skal jo bare samles et sted, og så i princippet ligge og passe sig selv. Men man kan godt gøre mere, og øge komposteringshastigheden og udbyttet, ved at lufte komposten jævnligt, og omstikke den (dvs. vende den) efter et års tid. Hvis man gør det kan man let producerer en hel del kompost hvert år, i et 2-årligt kredsløb. Du kan let komposterer alle plantedele som fx hækafklip, græs, grene, der er klippede i mindre dele eller flisede, grøntsagsrester og en hel del almindeligt køkkenaffald, ja du kan starte inde på køkkenbænken, hvor du samler dit bio-affald, og lyn kompostere det i en Bokashi-spand og lave jordforbedring til din have. Læs om jordforbedring, kompost og bokashi her.

I komposten nedbrydes alle disse ting til den mest fantastiske, bæredygtige plantenæring til din have af de mikroorganismer, orme og insekter, der lever i komposten. Ud over at forsyne jorden med næringsstoffer, forbedrer komposten jordens struktur og evne til at tilbageholde vand.

En sund jord er fuld af liv. For at få en sund og levende jord skal du tilføre organisk materiale - helst i form af den kompost du selv laver. Man kan også forbedre jorden ved at sørge for en skånsom jordbearbejdning, der beskytte jordens struktur, og ved ikke at bruge giftstoffer. Man kan også have planter, der tilføre jorden næring. Det kan fx være i form af kløver, der tilfører kvælstof. 

PLANTEBESKYTTELSE 

Planterne i haven kan blive angrebet af skadedyr eller sygdom. Angreb kan ofte forhindres og afhjælpes gennem forebyggende foranstaltninger. 

Planterne skal have god jord og adgang til næring og vand. Samdyrkning af grøntsager og blomster og tildækning af åben jord på dyrkningsarealerne med ikke-vævet stof (der beskytter mod ukrudt) eller insektnet, er gode forebyggende foranstaltninger. 

Det er også vigtigt at bruge sædskifte, så man ikke dyrker de samme afgrøder på samme sted år efter år. Det opformerer både skadevolderne og det udpiner jorden. Man kan også vælge mere hårdføre og resistente sorter, og sørge for  at skadedyrenes naturlige fjender, som fx mariehøns, trives godt.

BIODIVERSITET 

Styrket biodiversitet er et afgørende element i bedre bæredygtighed i haven. Tænk derfor på at dyrke planter der er gode for insekter, på at holde din jord god og sund, fx ved at lave og anvende din egen kompost, og endelig ved ikke at anvende kunstgødning og giftstoffer. 

Både kunstgødning og giftstoffer som pesticider ødelægger den naturlige balance i haven, og skader dermed biodiversiteten.

VAND 

Rent vand er en begrænset ressource, som vi ikke skal ødsle med - heller ikke selv om vi har brug for at vande haven. Tænk derfor over hvordan du kan vande så effektivt som muligt, og kun hvor det er nødvendigt. 

Det er helt oplagt at samle regnvand og bruge det til vanding. Og flere og flere steder ser man, at der eksperimenteres med at indsamle brugsvand fra vask og køkken, som fx kan bruges til vanding. 

Hvis du har brug for jævnligt at vande, så brug punktvanding, drypslange og kande i stedet for sprinklere. Det er langt mere effektivt og dermed vandbesparende.

GENBRUG OG ANDRE HAVEARTIKLER

Når vi snakker bæredygtighed er det vigtigt at tænke over, hvad man anvender i sin have ud over planter, næring og vand: Hvor meget plast (som fx havemøbler og afdækning) og trykimpregneret træ (til fx terasser og hegn) her vil jeg anbefale, at man prøver at undgå tropiske træsorter som akacie og teak, som af og til medfører rydning af regnskov. En god mærkning at holde øje med er, om træmøblerne er FSC-certificerede. FSC-certificeringen er en garanti for ansvarlig skovbrug.

Det bedste man kan gøre i forhold til dims og dut, og bæredygtighed, er at beholde det, man har i forvejen, i stedet for at skifte det ud med noget nyt. 

Men det er ikke usædvanligt, at man allerede har det nødvendige. Så alt der skal bruges til en bæredygtig have er lidt ekstra tid og sørge for at anvende dem lang tid og mange gange, så deres samlede, negative aftryk på miljø og klima reduceres.

Til sidst, vii arbejder med økologiske og lokale ressourcer, håndkraft i første omgang, el-værktøj, udelukkende af mere miljøvenligt brændstof og minimal transport for at reducere vores fossile fodaftryk. Sammen med vores kunder og partnere, vi hjælper Danmark med at SDGs miljømål (det 13. mål i FNs verdensmål) og få en mere velstående planet.

Tænk globalt - handle lokalt

/Anna



Forrige
Forrige

Hvad er permakultur design?

Næste
Næste

Lær alt om bokashi-kompostering