16. august 2020
I flere år har jeg drømt om at få lave cyanotype prints. Nu fik jeg endelig mulighed for at skabe billeder med dette helt særlige udtryk og dybte. 💙
Jeg samler (altid!) blomster, blade og frøkapsler, og lægger dem i pres i mit herbarium men nu får disse planter 'liv' igen.
Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg elsker naturens smukke organiske former og er vild med at lave unikke billedekompostioner med blomster.
For nylig fik jeg lært Cyanotype teknikken af en kollega, Mai-Britt Amsler som underviser i diverse trykteknikker på bibliotektet på Rentemestervej, der udbyder kreative workshops og faciliteter indenfor cyanotype, serigrafi, tekstil, grafik, billedkunst og keramik.
Cyanotype er en gammel fotografisk teknik, som resulterer i en rig blå farve, med en blanding af jernforbindelser (kaliumfericyanid og ferriammoniumcitrat) til en foto-emulsion. Når blandingen udsættes for UV-lys og vaskes i vand, oxiderer det og skaber den smukke preussiske blå farve.
Man bestryger et stykke stof eller papir, lægger diverse genstande på papiret, og eksponerer det med sollys. Så skyller du med vand og kan se, hvordan din skabelse kommer til live. Farven forbliver permanent og du får et varigt kunstværk.
Jeg har brugt blomster, friske og tørrede, og placerede dem på det forovertrukne papir. I dette tilfælde var det kraftigt akvarelpapir fra Fabriano og Arche, uden for meget struktur.
Du får brug for:
kaliumfericyanid
ferriammoniumcitrat
Vand (destilleret om muligt)
Papir ( akvarelpapir)
Børste
Vægt
3 UV-lys sikre glas til blanding
Handsker
Vægte
Med denne enkle guide lærer du at lave smukke blomsterbilleder med cyanotype printteknik på papir:
1. Vælg dit printmateriale og bestryg det med fotoemulsion. Lad det tørre helt før du bruger det. Husk at emulsion og det coatede papir et meget lysfølsomt, så du skal bruge et lokale uden sollys.
2. Læg det på en stabil plade, hvis du har et glasplade til at fiksere dit materiale vil hjælpe med at holde dine genstande nede.
3. Saml blomster og blade, kig efter formen, detaljer og forskellig gennemsigtighed. Bregner, stilke, blade, blomster og smukke frøkapsler, næsten alt kan bruges til at skabe florale silhuetter på arket.
4. Placer papiret på et bord, med dit plante-materiale, skab et design med en flot komposition. Hvis du har glas til at lægge over, vil du opnå mere detaljerede print og mindre skygge.
5. Udsæt dit præparerede papiret for direkte sollys ca. 6 minutter elle længere. Længere eksponering resulterer i bedre kontrast. Du kan teste eksponeringstid fra 6 min og op til 12 (!) timer, hvilket kan give spændende resultater!
6. Skyl papir i et vandbad (mindst 3 minutter), billedet bliver gradvist blåt inden for et par timer.
7. Hængt til tørre - og taadaa, så er du færdig!
Hvad ikke alle blomsterelskere ved, er at denne blomsterfotograferings teknik har været brugt siden midten af 1800-tallet. Faktum er, at en af de tidligste fotografiske processer, der blev opfundet, kaldes cyanotype.
Cyanotype blev i vid udstrækning brugt af botanikere til at dokumentere plantearter. Anna Atkins var en af de mest berømte britiske botanikere og fotografer, der brugte denne teknik og betragtes som den første kvindelige fotograf. Atkins begyndte at dokumentere alger, bregner og vækstarter ved hjælp af cyanotypeprocessen. Hendes bog 'Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions', der blev udgivet i oktober 1843, betragtes som den første fotografisk illustrerede bog.
Er det farligt?
Cyanotype er ikke-giftig og udgør ikke nogen væsentlig sundhedsrisiko eller fare. Når det er sagt, skal man altid sørge for at undgå indtagelse, indånding og hudkontakt ved håndtering af cyanotype-kemikalier og stoffer.
Er det sikkert for børn?
Ja, cyanotype er sikkert for børn og gør en stor klasseaktivitet! Når det er sagt, skal man altid sørge for at undgå indtagelse, indånding og hudkontakt ved håndtering af cyanotype-kemikalier og -stoffer. Tilsyn med voksne anbefales stærkt.
Se kilde her.
11. januar 2021
Hvordan gør man en have så bæredygtig som muligt? For at få et bæredygtigt samfund og en bæredygtig planet er vi nødt til at udnytte jordens naturlige ressourcer på en bæredygtig måde, sprede viden og opbygge muligheder for, hvordan vi kan gøre dette. Vi kan alle bidrage til en bæredygtig verden.
Her får du inspiration til bæredygtighed i baghaven.
12. november 2020
06. juni 2020