• 7 gode råd om kompostering med Bokashi-metoden

22. juni 2021

Lær alt om bokashi-kompostering her!

 

I #reklame samarbejde med https://byhaver.dk og bokashidenmark

Ønsker du at skabe jordforbedring af dit bioaffald? Så er det en god ide at kompostere med bokashi-metoden. 

Bokashi-kompostering er en enkel og praktisk måde at komposterer indendørs.

Bokashi køkkenkompostering er en relativt ny måde at håndtere madaffald på i Danmark. I Japan har metoden været brugt i lang tid. Det handler om at lade mikroorganismer omdanne madrester til jord i et lukket miljø.

Bokashi køkkenkompostering

Det hele starter i en spand, hvor husholdningsaffaldet blandes med kompost- drys, hvorefter det fermenterer, det vil sige gærer. Komposten graves derefter ned i haven. Efter cirka to uger har du nærende jord, der giver dig sundere planter og rigere høst.

 7 gode råd om kompostering med Bokashi-metoden

Hvordan man laver bokashi - 7 trin

1. Start med at købe to bokashi spande med tætsiddende låg og bokashi drys. Bokashi laves ved stuetemperatur (ca. 20 grader), og det er vigtigt at undgå direkte sollys. Man har glæde af to spande, fordi mens den ene spand er ved at blive fyldt, forbliver den anden spand hvilende mens dens indhold uforstyrret fermentere.

2. Drys to spiseskefulde bokashi-drys over drænmåtten i bunden af ​​spanden.

3. Start derefter med at lægge madrester i spanden. Del gerne rester i mindre stykker for at forkorte komposterings-tiden.

4. Drys med kompost-drys hver gang du fylder spanden med rester, eller to spiseskefulde pr. liter affald. Hvis du har kød, fisk, ost og æg, kan du bruge lidt mere drys til at fremskynde gæringen. Det er godt at komprimere indholdet, så der bliver mindre fri luft i bokashien - det hjælper processen. Åbn ikke spandens låg mere end en eller to gange om dagen for ikke at forstyrre processen. Et tip er at samle dagens madrester og fylde på bokashispanden én gang om dagen. Sørg for at lukke låget tæt, så det er lufttæt, ellers forløber gæringen ikke optimalt.

5. Når spanden er fyldt, skal du stille den til side. Lad indholdet gæres ved stuetemperatur (undgå direkte sollys) i to uger, indtil gæringen er afsluttet. I mellemtiden kan du bruge den anden spand.

6. Tøm væske et par gange om ugen, så gæringen ikke bliver for våd. Bokashi spanden har et taphane, der letter tømning. Fortyndet kan væsken bruges som næringsstof til planter, både ude og inde.

7. Når den fulde bokashispand har stået uforstyrret i 2 uger kan du grave indholdet ned i jorden i din have. Læg mindst 10 cm. jord ovenpå. Efter cirka to uger i jorden er komposten klar til brug til dyrkning. Derefter kan du plante planter og grøntsager direkte i den færdige jord eller sprede det i blomsterbedet eller højbedet, eller blande det med havejord for på den måde at tilføje ekstra nærring til jorden.

Bokashi køkkenkompostering

Bokashi giver nyt liv til gammel jord

Har du jord, der er blevet næringsfattig, for eksempel fra potter, sommerblomster eller højbede? Du kan let revitalisere denne jord ved at blande den med din bokashi-kompost. På den måde behøver du ikke købe ny jord, og eller smide den gamle ud. Det er godt for miljøet.

Du kan også blande en smule bokashi-kompost  direkte i potterne et par uger før du planlægger at plante i dem. Men husk at lade potterne stå et par uger før tilplantningen - ellers kan jorden godt være for 'kraftig' for de fleste planter.

 

Bokashi køkkenkompostering

Når mikroorganismerne har fået lov til at arbejde indendørs, graves indholdet af spanden ned i jorden. Derefter overtager jordbakterier, andre typer mikroorganismer og sammen med orme gør materialet til jord.
 

Bokashi væske er et flydende næringsstof

Bokashi-væsken, der dannes i spanden, og som løbende kan tappes af, kan bruges som et flydende næringsstof til dine planter både indendørs og udendørs. Væsken lugter surt, men lugten forsvinder temmelig hurtigt efter du har vandet. Væsken holder i cirka en uge i køleskabet eller et andet køligt sted.

Husk at fortynde væsken 1:100 (!). Med andre ord skal en fem liters vandkande kun have en scoop på 50 ml, så følsomme planter ikke beskadiges under vanding. Til følsomme planter kan du fortynde ca. 1:1000.
 

Bokashi er godt for miljøet

Ved at genbruge dit affald tager du dig af miljøet og hjælper havens planter med at blive stærkere.

Kuldioxid og kvælstof er bundet i jorden i stedet for at blive frigivet som drivhusgasser.

Bokashi er en hurtig måde at gøre dine rester til nærende jord. 

Du kan let revitalisere 'træt' jord ved at blande den med din bokashi-kompost. På den måde behøver du ikke købe ny jord, og eller smide den gamle ud. 

I samarbejde med https://byhaver.dk og bokashidenmark

 

Mere fra vores Plante blog

Permakultur, den korte version: fokus på øget biodiversitet for jorden og fremtiden.  Holistiske løsninger er ofte komplekse og dog kommer det i sidste ende vel ned til de tre kerne etikker*, omsorg for mennesker, omsorg for naturen og fair fordeling.
Hvad er Permakultur?

13. juli 2021

Permakultur arbejder med en løsningsorienteret og kreativ tilgang til, hvordan mennesket kan fungere som en del af naturen, uden at ødelægge den.

Læs mere

5 principper for bæredygtighed i baghaven
Bæredygtighed i baghaven

11. januar 2021

Hvordan gør man en have så bæredygtig som muligt? For at få et bæredygtigt samfund og en bæredygtig planet er vi nødt til at udnytte jordens naturlige ressourcer på en bæredygtig måde, sprede viden og opbygge muligheder for, hvordan vi kan gøre dette. Vi kan alle bidrage til en bæredygtig verden.
Her får du inspiration til bæredygtighed i baghaven.

Læs mere

Bokashi - Din guide til indendørs kompostering
Bokashi - Din guide til indendørs kompostering

12. november 2020

Bokashi er en måde at kompostere sit eget bioaffald, og få fantastisk plantejord og gødning som bonus.

Læs mere