• Køkkenhave i byen på den lette måde

06. juni 2020

Det er let at dyrke sine egne grøntsager, krydderier og bær i pallerammer. Og fordi pallerammer ikke er så store er de lette at finde plads til de fleste steder – uanset om det er i haven, i baggården eller måske på tagterrassen.

Køkkenhave i byen på den lette måde

Selv med det lille areal et højbed i en palleramme har, kan man let dyrke flere forskellige grøntsager og krydderurter, og man får hurtigt udvidet sin viden om, hvordan en køkkenhave fungerer. Med den viden bliver ens byhave bedre og bedre allerede det første år.

Køkkenhave i byen på den lette måde

Fordele ved at lave køkkenhave i et højbed

Det mange tænker på som den første fordel ved højbede er, at de ikke behøver at grave græsplænen op for at lave en køkkenhave. Men der er flere grunde til, at dyrkning i højbede er blevet meget populært:

 • Din have er hævet over jorden. Dermed skåner du knæ og ryg når du skal, plante, vande, gøde, høste osv.
 • Du kan bruge ’ren’ jord i højbedet. Så slipper du for langt det meste ukrudt (og de fleste snegle), og kun skal bruge energi på de planter du rent faktisk ønsker i køkkenhaven.
 • Fordi du kan plante og så tæt i et højbed, får ukrudt sværere ved at etablerer sig.
 • Jorden i højbedet bliver hurtig varmet op om foråret. Det betyder, at du kan komme tidligere i gang om foråret – men husk at vande godt, så højbedet ikke tørre ud.
 • Er du i gang meget tidligt på året, kan du let dække højbedet med fiberdug for at få lidt drivhus-effekt i højbedet, og på den måde få temperaturen op lidt hurtigere. 
 • Dyrker du fx jordbær, der det let at skærme bærrene fra fugle mv med et net.
 • Højbede ser godt ud.

højbede

Sådan laver du et højbed – helt kort fortalt
 • Køb én, to, tre eller flere pallerammer, alt efter dit ambitionsniveau, og hvilke planter, du vi dyrke (salat, rucola, krydderurter har lave rødder og kan klarer sig med én ramme. Kartofler og andre med dybere rødder skal bruge 2 eller flere rammer i højden).  
 • Vælg et sted med sol eller halvskygge, og gerne læ, så kan de fleste planter klare sig og gro godt.
 • Du kan evt. lægge et lag delvist komposteret plantemateriale el. i bunden, for at fylde op. Det vil langsomt kompostere og afgive næring til højbedet. Og du sparer noget jord til opfyldning. Øverst skal du bruge en god grøntsags- eller havejord.
 • Fyld højbedet med god jord – enten noget du har selv, eller økologisk købejord
 • Og nu kan du starte med at så og plante det, du vil dyrke i dit højbed. Senere kan du høste og spise fra egen avl – der findes ikke noget bedre.
 • Husk at vande ofte og jævnt, og at tilføre gødning nogle gange i løbet af vækstsæsonen.

Læs mere: Inspiration til byhaver

Læs vores guide om byhaver her

Mere fra vores Plante blog

Permakultur, den korte version: fokus på øget biodiversitet for jorden og fremtiden. Holistiske løsninger er ofte komplekse og dog kommer det i sidste ende vel ned til de tre kerne etikker*, omsorg for mennesker, omsorg for naturen og fair fordeling.
Hvad er Permakultur?

13. juli 2021

Permakultur arbejder med en løsningsorienteret og kreativ tilgang til, hvordan mennesket kan fungere som en del af naturen, uden at ødelægge den.

Læs mere

Bokashikompostering är ett enkelt och praktiskt sätt att kompostera inomhus.
7 gode råd om kompostering med Bokashi-metoden

22. juni 2021

Ønsker du at skabe jordforbedring af dit bioaffald? Så er det en god ide at kompostere med bokashi-metoden. Bokashi køkkenkompostering er en enkel og smart måde at genbruge madaffald og gøre det til jord og gødning helt uden kemikalier.
Brug alt dit organiske madaffald og gør det til jordforbedring og gødning. 

Læs mere

5 principper for bæredygtighed i baghaven
Bæredygtighed i baghaven

11. januar 2021

Hvordan gør man en have så bæredygtig som muligt? For at få et bæredygtigt samfund og en bæredygtig planet er vi nødt til at udnytte jordens naturlige ressourcer på en bæredygtig måde, sprede viden og opbygge muligheder for, hvordan vi kan gøre dette. Vi kan alle bidrage til en bæredygtig verden.
Her får du inspiration til bæredygtighed i baghaven.

Læs mere