• Forspir og dyrk frø indendørs med børnene - tip til hyggelig hjemmeaktivitet i Corona-tider

24. marts 2020

I disse hjemme-karantæne tider, er der mange familier, der er derhjemme i lang tid. Og hvordan i al verden klarer du at holde børnene aktiverede samtidigt med, at du skal passe dit arbejde, og de ikke kommer til at kede sig alt for meget?

Her får du nogle kreative tips, som varer længe: I skal forspire og plante frø i jord eller tørvebriketter, lave fine skilte med plantens navn, og vande og passe de små spirende planter.

Forspir og dyrk frø indendørs med børnene - tip til hyggelig hjemmeaktivitet i Corona-tider

Min erfaring er, at børn ofte er meget nysgerrige mht. at dyrke noget. At se et frø spire og vokse til en plante med blomster eller noget spiseligt kan lægge grunden for en spirende dyrknings- og haveinteresse.

Skal den indendørs have blive en succes, skal den tage udgangspunkt i dine børns interesser, alder og evner, så I sammen kan fokuserer på og lærer hinanden om frøets vej fra jord til bord, og vigtigheden af ​​naturens mangfoldighed set fra et barns perspektiv. 

Forspir og dyrk frø indendørs med børnene - tip til hyggelig hjemmeaktivitet i Corona-tider


Solsikke, græskar og blomsterkarse er et hit!

Begynd med de nemme frø! Hurtigt spirende frø, blomster, blade og gerne noget spiseligt er en god opskrift til at vække den unge producentens interesse!

Når børnene skal være gartnere, er det godt at vælge frø, der er lette at få til at spire, og som vokser hurtigt, så projektet ikke er for langtrukkent. Det er også sjovt, hvis planterne bliver store! Husk at bruge frø, der er ufarlige at spise.

Gode frø at dyrke er:
 • solsikke
 • græskar
 • tomat
 • blomsterkarse
I kan også gå på opdagelse i spisekammet, hvor der er mange frø, der kan bruges:
 • ærter
 • birkes
 • bønner
 • chili

Forspir og dyrk frø indendørs med børnene - tip til hyggelig hjemmeaktivitet i Corona-tider


Sådan gør du:
 1. Fyld små plastik- eller terracottapotter med så-jord 
 2. Pres jorden let sammen, og anbring 3 eller 4 frø i hver potte 
 3. Dæk med ca. 1 centimeter jord 
 4. Vand med en plaskeflaske eller en vandkande
 5. Alternativ til potter er at bruge tørvebriketter, som er sjove at lægge i blød og se, hvordan de kvælder op. Læg derefter et frø i hver briket og stil dem i en kasse 
 6. Placere potterne / så-kassen lyst og varm, gerne i vindueskarmen 
 7. Hold jorden fugtig hele tiden og vent på, at frøene spirer 
 8. Træk gerne en klar plastikpose over potterne / så-kassen i begyndelsen. Den holder på fugten. Men lav små huller i posen så der også er lidt ventilation 
 9. Snart ser en spir op fra jorden, og forhåbentlig vil entusiasmen være stor!

Forspir og dyrk frø indendørs med børnene - tip til hyggelig hjemmeaktivitet i Corona-tider

Andre gode tip til indendørs have-hygge med børn

Vanding
En lille vandkande med en spreder - eller en lille vandpistol -  gør det lettere for børnene at vande, uden at de små frø bliver oversvømmet.

Sjovt håndværk
Skriv og mal plantenavnene på glatte sten, kork eller ispinde, så husker I, hvad der blev sået. Brug en pen (Posca) eller hobbymaling (akryl).

Forspir og dyrk frø indendørs med børnene - tip til hyggelig hjemmeaktivitet i Corona-tider

Mere fra vores Plante blog

Permakultur, den korte version: fokus på øget biodiversitet for jorden og fremtiden. Holistiske løsninger er ofte komplekse og dog kommer det i sidste ende vel ned til de tre kerne etikker*, omsorg for mennesker, omsorg for naturen og fair fordeling.
Hvad er Permakultur?

13. juli 2021

Permakultur arbejder med en løsningsorienteret og kreativ tilgang til, hvordan mennesket kan fungere som en del af naturen, uden at ødelægge den.

Læs mere

Bokashikompostering är ett enkelt och praktiskt sätt att kompostera inomhus.
7 gode råd om kompostering med Bokashi-metoden

22. juni 2021

Ønsker du at skabe jordforbedring af dit bioaffald? Så er det en god ide at kompostere med bokashi-metoden. Bokashi køkkenkompostering er en enkel og smart måde at genbruge madaffald og gøre det til jord og gødning helt uden kemikalier.
Brug alt dit organiske madaffald og gør det til jordforbedring og gødning. 

Læs mere

5 principper for bæredygtighed i baghaven
Bæredygtighed i baghaven

11. januar 2021

Hvordan gør man en have så bæredygtig som muligt? For at få et bæredygtigt samfund og en bæredygtig planet er vi nødt til at udnytte jordens naturlige ressourcer på en bæredygtig måde, sprede viden og opbygge muligheder for, hvordan vi kan gøre dette. Vi kan alle bidrage til en bæredygtig verden.
Her får du inspiration til bæredygtighed i baghaven.

Læs mere