• At forspire frø - sådan kommer du i gang

02. februar 2019

Start dyrkningssæsonen indendørs, kom godt i gang med at plante frø i vindueskarmen.

Forspiring tager lidt tid, men det er enormt hyggeligt at rydde plads i vindueskarmene og begynde havesæsonen tidligt! Og hvis du kommer godt i gang kan du tage det helt roligt – planterne skal nok komme. Nogle af dem skal bare lige bruge lidt tid til at spire.

At forspire frø - sådan kommer du i gang
At forspire dine frø er en god måde at sikre, at planten får den bedst mulige start i livet. Hvis du gør alt rigtigt, får du livskraftige planter, der har gode muligheder for at yde modstand mod skadedyr og de andre farer, der lurer, når de først bringes ud på deres endelige voksested.

Som med alle projekt, skal det planlægges, så dit dyrkningsprojekt passer med dine ambitioner.
Køb, eller byt dig til frø. Det er så hyggeligt at arve frø. Kigge på mulige frøbytte- fælleskaber her.

At forspire frø - sådan kommer du i gang

Vælg den rigtige dyrkningsmetode
Begynd med at så de frø, du har valgt. Du kan så i minidrivhus, papirurtepotter, små urtepotter, fiberpots, tørvbriketter, Rootmaster eller også kan du vælge at bredså i en bakke. Valget afhænger lidt af, hvilken slags plante det drejer sig om, og hvor meget jord den skal bruge for at udvikles på den bedste måde.

 

Forspire i vindeskarmen

 

Hav øje for jord, vand og lys

Så frøene i såjord, sæt etiketter på, der markerer, hvad der vokser i de forskellige potter o.l.. Fugt jorden med en sprayflaske fyldt med vand. Placer det, du har sået, på et lunt sted, enten på et varmetæppe eller over en tempereret radiator. Når de små planter begynder at kigge op, placeres de køligere og gerne med ekstra belysning. Følg altid instrukserne på frøposen.

 

Forspiring - sådan kommer du i gang

Prikl og plant ud
Når planterne har fået deres første rigtige blade, de blade, der kommer efter de allerførste kimblade, skal de plantes om til større urtepotter fyldt med næringsrig jord. Vand de små planter cirka en time, før tiden er inde til flytning, eftersom planterne så bliver nemmere at få op af urtepotten eller at dele, og desuden har de nået at fylde deres væskereserver, inden det næste chok med skift af urtepotte kommer.

forkultivere
Fyld lige så mange små urtepotter, som du har planter, der skal plantes om, med god jord og lav huller, hvor planterne skal placeres. Flyt planterne over ved at holde i et af bladene (hold ikke i den følsomme stilk eller i rødderne) og tryk forsigtigt jorden fast rundt om rødderne, således at planten står stabilt. De første dage efter omplantningen kan det være godt at stille potterne på et varmetæppe, eftersom planterne så kommer sig bedre og kommer i gang med væksten hurtigere.


Har du gode råd til forspiringen? Så del dem endelig med os på Facebook

Rigtig god spirelyst!


Mere fra vores Plante blog

Sådan laver du smukke blomsterprint med cyanotype teknik
Sådan laver du smukke blomsterprint med cyanotype teknik

16. august 2020

Jeg elsker naturens smukke organiske former og at lave unikke billedekompostioner med blomster og efter flere års overvejelse har jeg endelig lært at lave cyanotype blomsterprints.

Læs mere

Køkkenhave i byen på den lette måde
Køkkenhave i byen på den lette måde

06. juni 2020

Det er let at dyrke sine egne grøntsager, krydderier og bær i pallerammer. Og fordi pallerammer ikke er så store er de lette at finde plads til de fleste steder – uanset om det er i haven, i baggården eller måske på tagterrassen.

Læs mere

SÅDAN DYRKER DU GRØNT I BYEN
Sådan dyrker du grønt i byen

02. juni 2020

Urban Gardening er blevet en global trend i storbyer fra Barcelona til København.
Jeg har selv forvandlet min baggård på Vesterbro til en grøn byhave, hvor jeg dyrker lækre grøntsager og smukke blomster.

Læs mere