• At forspire frø - sådan kommer du i gang

02. februar 2019

Start dyrkningssæsonen indendørs, kom godt i gang med at plante frø i vindueskarmen.

Forspiring tager lidt tid, men det er enormt hyggeligt at rydde plads i vindueskarmene og begynde havesæsonen tidligt! Og hvis du kommer godt i gang kan du tage det helt roligt – planterne skal nok komme. Nogle af dem skal bare lige bruge lidt tid til at spire.

At forspire frø - sådan kommer du i gang
At forspire dine frø er en god måde at sikre, at planten får den bedst mulige start i livet. Hvis du gør alt rigtigt, får du livskraftige planter, der har gode muligheder for at yde modstand mod skadedyr og de andre farer, der lurer, når de først bringes ud på deres endelige voksested.

Som med alle projekt, skal det planlægges, så dit dyrkningsprojekt passer med dine ambitioner.
Køb, eller byt dig til frø. Det er så hyggeligt at arve frø. Kigge på mulige frøbytte- fælleskaber her.

At forspire frø - sådan kommer du i gang

Vælg den rigtige dyrkningsmetode
Begynd med at så de frø, du har valgt. Du kan så i minidrivhus, papirurtepotter, små urtepotter, fiberpots, tørvbriketter, Rootmaster eller også kan du vælge at bredså i en bakke. Valget afhænger lidt af, hvilken slags plante det drejer sig om, og hvor meget jord den skal bruge for at udvikles på den bedste måde.

 

Forspire i vindeskarmen

 

Hav øje for jord, vand og lys

Så frøene i såjord, sæt etiketter på, der markerer, hvad der vokser i de forskellige potter o.l.. Fugt jorden med en sprayflaske fyldt med vand. Placer det, du har sået, på et lunt sted, enten på et varmetæppe eller over en tempereret radiator. Når de små planter begynder at kigge op, placeres de køligere og gerne med ekstra belysning. Følg altid instrukserne på frøposen.

 

Forspiring - sådan kommer du i gang

Prikl og plant ud
Når planterne har fået deres første rigtige blade, de blade, der kommer efter de allerførste kimblade, skal de plantes om til større urtepotter fyldt med næringsrig jord. Vand de små planter cirka en time, før tiden er inde til flytning, eftersom planterne så bliver nemmere at få op af urtepotten eller at dele, og desuden har de nået at fylde deres væskereserver, inden det næste chok med skift af urtepotte kommer.

forkultivere
Fyld lige så mange små urtepotter, som du har planter, der skal plantes om, med god jord og lav huller, hvor planterne skal placeres. Flyt planterne over ved at holde i et af bladene (hold ikke i den følsomme stilk eller i rødderne) og tryk forsigtigt jorden fast rundt om rødderne, således at planten står stabilt. De første dage efter omplantningen kan det være godt at stille potterne på et varmetæppe, eftersom planterne så kommer sig bedre og kommer i gang med væksten hurtigere.


Har du gode råd til forspiringen? Så del dem endelig med os på Facebook

Rigtig god spirelyst!


Mere fra vores Plante blog

Permakultur, den korte version: fokus på øget biodiversitet for jorden og fremtiden.  Holistiske løsninger er ofte komplekse og dog kommer det i sidste ende vel ned til de tre kerne etikker*, omsorg for mennesker, omsorg for naturen og fair fordeling.
Hvad er Permakultur?

13. juli 2021

Permakultur arbejder med en løsningsorienteret og kreativ tilgang til, hvordan mennesket kan fungere som en del af naturen, uden at ødelægge den.

Læs mere

Bokashikompostering är ett enkelt och praktiskt sätt att kompostera inomhus.
7 gode råd om kompostering med Bokashi-metoden

22. juni 2021

Ønsker du at skabe jordforbedring af dit bioaffald? Så er det en god ide at kompostere med bokashi-metoden. Bokashi køkkenkompostering er en enkel og smart måde at genbruge madaffald og gøre det til jord og gødning helt uden kemikalier.
Brug alt dit organiske madaffald og gør det til jordforbedring og gødning. 

Læs mere

5 principper for bæredygtighed i baghaven
Bæredygtighed i baghaven

11. januar 2021

Hvordan gør man en have så bæredygtig som muligt? For at få et bæredygtigt samfund og en bæredygtig planet er vi nødt til at udnytte jordens naturlige ressourcer på en bæredygtig måde, sprede viden og opbygge muligheder for, hvordan vi kan gøre dette. Vi kan alle bidrage til en bæredygtig verden.
Her får du inspiration til bæredygtighed i baghaven.

Læs mere