• At have eller ikke have - en have

19. april 2015

Krydderurtehave på 4. sal
Jeg er vokset op på landet. Med høns og kæleged. Haven var fyldt med frugttræer og -buske, og køkkenhaven fyldte mere end den lejlighed, jeg i dag bor i med min mand og vores to børn.

Havearbejde var selvsagt en af de faste pligter, da jeg var barn. Jeg hadede det. Inderligt. Uanset årstiden var der altid et eller andet kedeligt og besværligt, jeg skulle hjælpe med. Luge mellem stauderne. Hyppe kartofler. Samle æbler op. Ribbe ribs. Rive græs. Hive mælkebøtter op af græsplænen. Jeg ville hellere tegne eller læse. Eller alt andet end at rende rundt udenfor i gummistøvler og kedeldragt og få jord under neglene.

Lad os bare konstatere, at jeg som barn aldrig lærte at værdsætte haven som andet end et fint sted at dyrke solbadning.

Den der natur
Som voksen er både haveliv og naturen i det hele taget - og til min egen store overraskelse - kommet ind på livet af mig. “Kirsebærtræerne blomstrer da tidligt i år, hva?” er sådan noget, der kommer ud af min mund. Og min mand svarer noget a la “Ja, det er bare så flot - jeg så også, at træerne er sprunget ud nede ved Forum”. WTF!? Og for nogle år siden opdagede jeg på en sommerhusferie, at trimning af buske er omtrent ligeså afstressende som meditation.

Min gryende begejstring for haver, natur og planter har givet mig en ny erkendelse. Tænk, at planter bare sådan lige kommer op af jorden - og at nogle af dem endda kan spises. Det er da vildt sejt! At noget kan gro fra et lillebitte frø og blive til en ingrediens i et måltid. Respekt. Jeg var fuld af ærefrygt, da den lille bitte solsikkespire, min datter kom hjem med fra børnehaven, på en sommer blev over to meter høj og endte med at stå som et vartegn på vores altan.


Sm
å skridt
I efteråret var jeg med familien på Vildt Festival på Amager Fælled, hvor vi bl.a. var på sanketur. Kom hjem med flotte, store peberrødder, dejlige æbler og hyldebær i rå mængder. Og masser af jord under neglene.

Jeg har i de senere år løbende læst om urbane haver, Østergro, Meyers skolehaver og alle de andre have-relaterede projekter og tiltag, der er dukket op. Nu er tiden moden til at prøve selv. I det omfang, man kan i en vindueskarm og på en altan. Jeg starter småt op - med krydderurter.
 

Mit krydderurteprojekt
Vi bor i lejlighed på Frederiksberg og har en lillebitte, syd-øst vendt altan. Altså masser af sol indtil kl. 12. Og en masse vind, da lejligheden ligger på 4. sal. Jeg tror, at jeg ved at placere potter og krukker strategisk kan undgå, at planterne får alt for meget luft, men ellers må der investeres i et drivhus.

Men nu er jeg allerede for langt fremme i tankerne. For først skal der startes op - helt fra bunden - med forspiring. 

Vi har en stor, bred vindueskarm, der vender samme vej som altanen. Altså med masser af sol og varme i morgentimerne. Her skal forspiringen foregå, og her skal de mest sarte planter bo. Har fx læst mig frem til, at basilikum er meget følsom overfor træk.


S
ådan gjorde jeg
Jeg har købt de ting, jeg skal bruge til forspiringen, hos Urban Garden Company:

  • Mini-drivhus med briketter
  • 4 slags frø - timian, koriander, purløg, og basilikum
  • Vermiculite til forspiring
  • Stiketiketter i træ.

 

Med venlig hilsen
Charlotte Rosell, gæsteblogger 

Mere fra vores Plante blog

5 principper for bæredygtighed i baghaven
Bæredygtighed i baghaven

11. januar 2021

Hvordan gør man en have så bæredygtig som muligt? For at få et bæredygtigt samfund og en bæredygtig planet er vi nødt til at udnytte jordens naturlige ressourcer på en bæredygtig måde, sprede viden og opbygge muligheder for, hvordan vi kan gøre dette. Vi kan alle bidrage til en bæredygtig verden.
Her får du inspiration til bæredygtighed i baghaven.

Læs mere

Bokashi - Din guide til indendørs kompostering
Bokashi - Din guide til indendørs kompostering

12. november 2020

Bokashi er en måde at kompostere sit eget bioaffald, og få fantastisk plantejord og gødning som bonus.

Læs mere

Sådan laver du smukke blomsterprint med cyanotype teknik
Sådan laver du smukke blomsterprint med cyanotype teknik

16. august 2020

Jeg elsker naturens smukke organiske former og at lave unikke billedekompostioner med blomster og efter flere års overvejelse har jeg endelig lært at lave cyanotype blomsterprints.

Læs mere