• Havegear til altan-entusiaster og by-bønder

23. Marts 2016


Dorthe Kvist by Nelson Garden

- En kollektion af bæredygtigt havegear til den urbane gartner

Flere og flere vælger at bo i byen, og beregninger viser, at i år 2050 vil ni ud af ti bo i en storby. 

Samtidigt fylder bevidstheden om finanskrisen og klimadebatten i vores bevidsthed - vi kommer fra overforbrug og klimasvineri og bevæger os mod det individuelle og ikke mindst det bæredygtige, vi vil have ægthed, autenciet og noget, der giver mening.

Og hvad giver mere mening end at dyrke sin jord?

Men fordi man bor i byen, betyder det ikke, at man er parat til at gå på kompromis med noget. Her hersker (heldigvis) også drømme om selvforsyning og høst af egne gulerødder.

Kortere vej fra jord til bord er godt for både helbred, sundhed og miljø.  Og det at dyrke sin egen mad understøtter tankerne om bæredygtighed og klimavenlighed, så nu pibler det frem med taghaver, baghaver, altanhaver og fælleshaver midt på stenbroen.

Det urbane uderum er i rivende udvikling, urban farming er den nye sort, og det at dyrke i byerne er en tendens vi ikke på nogen måde kan overse. Samtidigt fylder bæredygtighed mere og mere og ”pay off” bliver i stigende grad vigtigere end ”show off”.

I mit arbejde som havedesigner, tegner og designer, indretter jeg byhaver (og villahaver). I 2012 udgav jeg bogen Byhaven, kål, kartofler og kærlighed ( L&R 2013), som er en havebog til dem, der ikke har en have, men en altan, tagterrasse, eller baggård. Jeg arbejder med havetrends, og holder foredrag om byhaver og haveglæde, så på den måde har jeg fingrene godt nede i stoffet. Og med en baggrund som designer i modebranchen kunne jeg hurtigt se, at denne stærke tendens krævede noget helt nyt: nemlig løsninger og produkter, som er fleksible, mobile og taler til ens individuelle behov, og ikke mindst bæredygtige. 

Derfor har jeg i samarbejde med Nelson Garden udviklet en kollektion af bæredygtige produkter til den urbane gartner.

Kollektionen er lavet af økologisk bomuld, af genanvendte plastikflasker, giftfri maling, FSC mærket træ, og er printed på recycled papir, og er af virkelig god kvalitet.

Den består af plantebeholdere, der er fleksible (kan bruges til planter om sommeren, til opbevaring om vinteren) mobile (de kan nemt bæres rund i hankene, de vejer ingenting, og kan klappes sammen og opbevares i en skuffe når de ikke bliver brugt), og bæredygtige (lavet af genanvendte PET flasker). De kommer i størrelser, der kan rumme fra den lille krydderurt på køkkenbordet til en mindre urtehave eller et lille frugttræ.

Der er en wall pocket med plads til seks planter, så man kan dyrke lodret, hvilket er en af de populæreste metoder i byerne når pladsen er trang.

Der er en rygsæk med plads til Computer/ipad, frøposer, haveredskaber og madpakke, når man skal cykle til fælleshaven i parken. Der er håndredskaber malet i fine farver, så man kan finde dem i bedene, der er redskaber med skafter i en ny 3/4 længde, specielt udviklet til arbejde i højbede/containers, som det oftest foregår i byerne. Der er forklæde og toolbelt med plads til mobil telefon, handsker og redskaber, i økologisk bomuld med skinddetaljer. Samt håndsaks og opbindingstråd, alt sammen  i fynky farver, fordi havearbejdet skal være nemt, og sjovt.

Og også fordi jeg selvfølgelig meget gerne vil være med til at forskønne alt det dejlige potentiale af røvsyge baggårde, skraldeskure, tagflader, rabatter og hvad ved jeg, der findes over det hele i byerne, og bare råber på at blive til fine frodige dejlige haver.

Og det fede er, at du kan købe det hele her i den nyåbnede, labre webshop Urban garden Company.

Alle har ret til en fed have!

#Growsomeshit

Fakta om Dorthe Kvist:

Dorthe Kvist tegner, designer og indretter villahaver, baghaver gårdhaver, taghaver og altaner for private og boligforeninger. Hun har i tre år været fast haveekspert på Go´morgen Danmark, laver Kvistens haveskole på BT og Berlingske´s hjemmeside (en lille film om havetips hver uge) er dommer i programmet Årets dejligste have på TV2Fri. Hun holder foredrag om sine bøger, om urban farming, og om havetrends, laver boligindretning, skriver haveartikler for forskellige medier, og designer bæredygtige produkter til den urbane farmer, i samarbejde med havefirmaet Nelson Garden.

Dorthe Kvist er forfatter til to havebøger, Bliv ven med din have (L&R 2012), som er en manual til at komme let igang med den første have, og Byhaven. Kål, kartofler og kærlighed ( L&R 2013), som er en havebog til dem, der ikke har en have, men en altan, tagterrasse, eller baggård.

Du kan se meget mere om det hele på hendes hjemmeside. Her ligger også Dorthes blog, som er en grøn blog for havenørder, urbane gartnere, indretningspassionataer, madører og livsnydere.

 

Mere fra vores Plante blog

Foråret kommer - forspire i vindueskarmen
Foråret kommer - forspire i vindueskarmen

03. April 2019

Forspiring tager lidt tid, men det er enormt hyggeligt at rydde plads i vindueskarmene og begynde havesæsonen tidligt – for visse er det altid så-sæson!

Læs mere

SÅDAN DYRKER DU GRØNT I BYEN
Sådan dyrker du grønt i byen

02. April 2019

Urban Gardening er blevet en global trend i storbyer fra Barcelona og København.
Jeg har selv forvandlet min baggård på Vesterbro til en grøn byhave, hvor jeg dyrker lækre grøntsager og smukke blomster.

Læs mere

Dyrk byen med Urban Garden Company
Dyrk byen med Urban Garden Company

01. April 2019

”Bare fordi du bor på 4. sal, er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan dyrke dine egne grøntsager og blomster – om det så er i vindueskarmen eller på altanen.

Læs mere