• Opskrift på surkål - at konservere råvare

11. Oktober 2015

Fermentering er en gammel metode til at konservere råvarer. Metoden dækker over mange begreber og bliver brugt i råvarer som grøntsager, pølser, ost og chokolade. Fermentering giver smagsmæssige oplevelser af høj kvalitet, og tilfører også vores fordøjelse sunde mælkesyrebakterier, som medvirker til en mere afbalanceret fordøjelse.

Det du har brug for, for at komme i gang og fermentere - udover ingredienserne og forskellige krydderier, er:
  • WECK-glas med låg der 'clipses' på i størrelser, der passer til den mængde de vil lave
  • En stort træ morter (eller en kagerulle uden håndtag)
  • En stor, kraftig skål som du kan bruge mørtlen i




Opskrifter til surkål:

  • 4 spsk valle
  • 1 spsk af uforarbejdet havsalt
  • 1 tsk -1 spsk hel spidskommen (afh. af hvor meget du kan lide smagen af spidskommen)
  • 1 fint kålhoved

Bland alle ingredienser i en stor skål og stød det med morteren i omkring 10 minutter. Kålen skal frigive tilstrækkelig væske til at den kan dække kålen, når du kommer det på glassene.

Pak herefter kålen tæt i glassene. Sørg for, at der ikke er luftbobler i kålen samt, at kålen er dækket af vædske.

Pak ikke mere kål i glassene end at der kan være 3 cm fra overfladen af væsken til og op til låget - ellers vil det løbe over, når det begynder at gære.

Luk glassene og lad dem stå ved stuetemperatur i 3 dage.

Sæt dem derefter i køleskabet i 1-7 uger før du begynder at spise af dem, afhængigt af hvordan du kan lide smagen.





Mere fra vores Opskrifter

Sådan laver du saltbagte kastanjer
Sådan laver du saltbagte kastanjer

26. Januar 2019

Lune, bløde kastanjer serveret med smør - så er der efterårsstemning!
Hvert år i efteråret, når bladene bliver gule og temperaturen falder ned får jeg lyst til bagte kastanjer.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

26. Januar 2019

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere

Sådan fermenterer du gulerødder med rødløg og hvidløg
Sådan fermenterer du gulerødder med rødløg og hvidløg

11. August 2016

Succes med fermentering er nemmere end du tror. Kål, gulerod og ingefær med løg og sennep giver fx et godt resultat. Men der er nærmest ingen grænser for, hvilke grøntsager der kan fermenteres. 

Læs mere