Guide til forspiring - 15 økologisk frøsorter du let kan dyrke selv

15. Marts 2017

Guide til forspiring - 15 økologisk frøsorter du let kan dyrke selv

Vi har lavet en minigiude til hvornår og hvordan du kan forspire 15 forskellige grøntsager og krydderurters som Urban Garden Company har udvalgt, og som egner sig godt til byhaver. Du finder guiden for de enkelte frøsorter nedenfor.

De enkelte frøsorter til økologiske grøntsager, bladgrønt og krydderurter kan du købe her her >>. På poserne for de forskellige frø findes også en vejledning til, hvornår det er bedst at forkultivere frøene indendørs i vindueskarmen og hvornår du kan så dem udendørs i krukker, altankasser eller højbede.

Omhyggeligt udvalgte kvalitets frø, som er godt tilpasset haver i byen og vores nordlige klima.

For mange af frøene kan forkultivering og såning foregå over en periode på flere måneder. Tiden for såning og forkultivering kan fx afhænge af årstidens varme i forhold til normalen, hvornår du regner med at kunne udplante dine planter, og hvordan de kommer til at stå i forhold til varme, lys osv.

For alle de 'tidlige' arter gælder, at de sagtens kan sås efter den angivne forkultiverings- eller såningsperiode langt hen på sommeren. Og for alle de 15 nedenstående grøntsager, krydderurter og bladgrønt gælder det, at de kan dyrkes både inde og ude. 

Krukker til forspiring >>
Økologisk såjord >>
Se vores højbede her >>

Held og lykke i vindueskarmen, på altanen, i baggården eller i haven, hvor du dyrker din køkkenhave. Det er faktisk ret let.

Anvisninger for grøntsager

De 5 grøntsager herunder kan både dyrkes i krukker, altankasser og højbede, ligesom de kan dyrkes på friland.

Kirsebærtomat

Så i minidrivhus eller lignende ved ca. 18-20°C, 8-10 uger før udplantning. Hold såningen og de spæde planter fugtigt. Efter spiring stilles de lyst og køligere. Omplantes senere til 1 plante pr. potte. Udplantning ikke før laveste nattemperatur er min. 8°C. Stil solrigt.
Frø til Kirsebærtomat >>


Rødbede

Sås i minidrivhus el.l. fra februar til april i fugtig såjord v. stuetemp. Læg evt. frøene i vand et par timer inden såning, så spirer de bedre. Kan sås direkte, eller udplantes i højbed fra midt april til slut juni. Kan fint dyrkes i store potter eller krukker på altanen. Vokser fint i sol og halvskygge.
Frø til Rødbeder >>


Sommergulerod

Ved såning i såbakke el.l. fiberpots sørg for mindst 4-5 cm. jorddybde. Udendørssåning fra april til sidst i juni. Vand før såning og hold såningen fugtig. Spiretid op til 2-4 uger. Så i mistbænk for hurtigere spiring. Gentag evt. såning med ca. 2 ugers mellemrum så du kan høste i flere omgange. Trives i muldrig og veldrænet jord. Udtynd og fjern ukrudt, mens planterne er små, ellers bliver de let kvalt. Dyrk i sol eller evt. halvskygge.
Frø til gulerødder >>


Sukkerært

Kan sås direkte i en stor potte med god jord. Ellers forspir i minidrivhus el.l. og plant om inden de nye planter bliver for store. Læg frøene i blød et døgn inden såning så spirer de bedre. Ved udendørssåning skal jorden skal være mindst 10°C. Vand før såning godt og hold fugtigt. Trives bedst i sol.
Frø til sukkertærter >>


Sød peber

Så i fugtig såjord i minidrivhus eller fiberpots fra midt i februar til slut marts og stilles lunt og holdes fugtig. Senere kan den sås udendørs, blot jordtemperaturen er god. Kan typisk høstes fra midt juli til midt oktober afhængigt af om man vil have grønne eller røde peber. Kan fint dyrkes i store potter eller krukker på altanen. Stil solrigt.
Frø til sød peber >>


Anvisninger for bladgrønt

De 5 slags bladgrønt herunder kan både dyrkes i krukker, altankasser og højbede, ligesom de kan dyrkes på friland.

Bladbede

For tidligere høst så i minidrivhus el.l. 4-5 uger før udplantning. Udendørssåning når jorden er opvarmet i løbet af maj. For tidlig såning kan bevirke at planten går i blomst første år. Vand før såning og hold fugtigt. Trives bedst i sol men kan også vokse i halvskygge. Bladbede er en toårig plante, der kan høstes både 1. og andet år.
Frø til bladbeder >>


Friséesalat

Forspiring i minidrivhus el.l. 3-4 uger før udplantning. Udendørssåning fra medio maj. Sørg for at jorden til såning er godt fugtig. Vand gerne med iskoldt vand i sommerperioden. Friseesalat klarer en hel del frost og kan dermed kan høstes både sommer og hen på efteråret. Trives både i sol og halvskygge.
Frø til friséesalat >>


Hovedsalat

For tidligere høst så i minidrivhus el.l. 3-4 uger før udplantning. Udendørssåning: Fra april til juli. Vand før såning og hold den fugtig. Salatfrø spire ikke godt ved temperatur over 20°C. Gentag såning med 1-2 ugers mellemrum hvis du vil kunne høste friske, små salathoveder løbende gennem sommeren. Udtynd inden planterne får det trangt og høst hele planter løbende. Trives i veldrænet jord og både i sol og halvskygge.
Frø til hovedsalat >>


Rucola

Forspiring i minidrivhus el.l. 3-4 uger før udplantning. Udendørssåning fra april/maj til august. Vand før såning og hold fugtigt. Kan dyrkes indendørs året rundt, hvor bladene får en mildere smag. Gentag såning med 1-2 ugers mellemrum hvis du vil kunne høste friske blade løbende i lang tid. Trives i fugtig og veldrænet jord. Trives i sol og halvskygge.
Frø til rucola >>


Rød pluksalat

Forspiring i minidrivhus el.l. 3-4 uger før udplantning for tidligere høst. Udendørssåning fra medio maj. Sørg for at jorden til såning er godt fugtig. Vand gerne med iskoldt vand i sommerperioden. Gentag såning med 1-2 ugers mellemrum hvis du vil kunne høste friske salatblade løbende i lang tid. Trives både i sol og halvskygge.
Rød pluksalat >>


Anvisninger for krydderurter

De 5 krydderurter herunder egner sig godt til at dyrke i krukker inde eller ude samt i altankasser og højbede.

Anvisninger for krydderurter

Dild

Sås i minidrivhus el.l. såbakke fra april til august inde, eller ude så snart jordetemperaturen er ca. 10 grader. Der kan gå 2-4 uger før frøene spirer. Husk at holde søningen fugtig. Vokser fint i krukke eller højbede med nærringsrig jord, der holder godt på fugten. Har godt af sol, men kan også vokse i halvskygge.
Frø til dild >>


Koriander

Sås i minidrivhus el.l. fra marts til juni i fugtig såjord v. stuetemp. Man kan så koriander løbende gennem sæsonen for på den måde at kunne høste bladene løbende. Klarer sig fint på et solrigt sted udendørs fra medio juni til slut september.
Frø til koriander >>


Oregano

Sås let spredt med 1-2 cm mellem frøene lige i jordoverfladen i såbakke eller minidrivhus i marts og april eller direkte ude fra midt i maj til slut juni i lun jord. Såningen stilles lyst skal holdes fugtig til frøene er spiret. Kan vokse ude når de er godt etablerede på et solrigt sted til slut september eller midt i oktober. Oregano kan overvintre fra år til år.
Frø til oregano >>


Rød basilikum

Sås i minidrivhus el.l. fra februar til maj i fugtig såjord v. stuetemp. Omplantes med 3-4 planter pr. krukke i gødet jord 2-3 uger efter spiring. Basilikum lever fint i en god krukke, men kan også plantes ud i fx højbed. Man kan høste blade løbende. Skal have godt med sol, og tåler dårligt udtørring. Kan når de er godt etablerede stå ude på et solrigt sted til slut september eller midt i oktober.
Frø til rød basilikum >>


Timian

Sås let spredt med 1-2 cm mellem frøene lige i jordoverfladen i såbakke eller minidrivhus i marts og april eller direkte ude fra midt i april til slut maj i lun jord. Såningen stilles lyst og skal holdes fugtig til frøene er spiret. Kan let vokse ude når de er godt etablerede på et solrigt sted til slut september. Timian er grøn hele året og kan overvintre på beskyttede steder.  
Frø til timian >>


Afhærdning før udplantning

Husk, at de fleste planter, der er spiret og vokset indendørs har godt af at blive 'afhærdet' inden de flyttes permanent udendørs. Afhærdning foregår ved at man stiller de små planter et beskyttet sted uden for meget direkte sol i nogle timer hver dag i 4-5 dage. Her efter klarer de sig bedre når de plantes permanent ud.

Urban garden Company frøkollektion

 

Mere fra vores Blog

En ny sæson er begyndt - hvad vil du dyrke?
En ny sæson er begyndt - hvad vil du dyrke?

02. April 2017

Hver ny sæson giver os chancen for at være i harmoni med moder natur og lære af hende. Hvis du har en bygartner i maven, men føler dig udfordret af at skulle dyrke grønt i byen så læs her, hvordan det kun kræver ganske lidt planlægning at komme igang.

Læs mere

Fra vuggestue til børnehave, lær om omplantning
Fra vuggestue til børnehave, lær om omplantning

01. April 2017

At omplante en plante er nødvendigt for, at den fortsat skal trives efter forspiringen, så den kan blive livskraftig og give smukke blomster eller saftige og smagfulde grøntsager. Følger man gartner Anna Forslund fra Nelson's gode råd, omplanter man til større urtepotter fyldt med næringsrig jord når planterne har fået deres første rigtige blade, dvs. de blade, der kommer efter de allerførste kimblade.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 1. del
En havebegynders bekendelser - 1. del

01. April 2017

"Hvad ved jeg egentlig om havebrug og dyrkning af planter?" måtte jeg spørge mig selv om, da Anna fra Urban Garden Company spurgte, om jeg kunne have lyst til at gæsteblogge om netop dette emne. "Ikke meget," måtte jeg ærligt indrømme. Læs om Nannas overvejelser her på bloggen.

Læs mere