Hvordan lave man en frøbombe?

09. Maj 2017

Hvordan lave man en frøbombe?

En frøbombe er helt enkelt en kugle af ler eller lerjord fyldt med frø.

"Bomberne" kan kastes på forskellige steder, hvor man gerne vil have, at det begynde at spire. Mens frøene i bomben venter på at spire, er de beskyttet fra at blive spredt af vinden eller spist af fugle.

Frøbombernes historie

Man siger, at man kendte til og brugte frøbomber i Mellemøsten og Nordafrika i oldtiden. Frøbomberne blev genopdaget i 1930'erne af den japanske forsker og landmand Masanobu Fukuoka, der eksperimenterede med naturlige dyrkningsteknikker, for at finde nye måder at forbedre effektiviteten i produktionen mad under krigen.

Nu kender man mest frøbomber fra byerne, hvor de bruges til at gøre byggetomter, gamle industrigrunde og andre forladte byrum, grønne og levende. På den måde er der en nær forbindelse til "guerilla gardening", der begyndte i New York i 70'erne og som har oplevet en renæssance siden 2004 med udgangspunkt i London. 

Hvordan laver man en frøbombe?

Hvordan laver man en frøbombe?

Bland en eller flere slags frø i en lerkugle. Brug fx frø fra planter, der allerede findes i dit nabolag, og som kan etablere sig nemt uden noget behov pasning. Du kan lave frøbomber med forskellige vilde blomster eller krydderurter, der let kan gro, hvor du bor.

Hvordan laver man en frøbombe?

Det kan fx være solsikkefrø, morgenfruer, forglemmigej, hjulkrone og honningurt, der alle er gode til frøbomber og kan blomstre hele sommeren. De fremmer også biodiversiteten ved at tiltrække bier og sommerfugle - og så gør de byen mere varieret og farverig.

Det er vigtigt, at der godt med ler i den jord du bruger til frøbomber - både for at bomberne kan tørre og holde på formen, beskytte frøene, og give næring når frøene spire. Og så holder ler godt på fugten. 

Lav en frøbombe

Du skal bruge

 • 3 dl ler eller lerpulver
 • 2 dl kompost eller anden havejord
 • 0,5 dl frø
 • ca. 1,5 dl vand

 Fremgangsmåde

 • Bland det hele godt til en moderat fast masse
 • Rul derefter ud til en pølse
 • Del pølsen i seks portioner og rul til kugler
  Lav et hul i mitten og fyld op med en frømiks
  Kom et stykke jute-garn med flere knuder på, ned i hullet
  Luk hullet og lad din frøbombe tørre
 • Lad tørre nogle dage

  TIPS: Pakke frøkuglen ind i silkepapir, så får du en fin emballage til dine frøbomber men husk at fjerne silkepapiret før du kaster dem ud i naturen.

Lav frøbomber

Når frøbomberne er tørret kan de kastes et passende sted på et passende tidspunkt. 

Og så er det bare at vente på at de spire.

 

Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere