Høsttid i byhaven

11. August 2016

Høsttid i byhaven

Fra midt i juli er der rigtig god gang i grøntsagshøsten rundt om i de danske byhaver – ikke mindst i min egen lille have.

I foråret startede jeg mit selvforsyningsprojekt, som går ud på at blive så selvforsynende som overhovedet muligt med frugt og grøntsager fra min byhave (her kan man sætte linket ind til det foregående blogindlæg, jeg skrev: Kunsten at være selvforsynende i byen

Høsttid i byhaven

Planen har været, at jeg fra midt i maj og til engang i løbet efteråret har skulle have grøntsager nok til at dække mit hjems forbrug af grønt (vi er to voksne), uden at jeg er blevet nødt til at købe lidt ekstra.

Og med det gode samarbejde med Urban Garden Company, hvorfra jeg har fået mange forskellige frø, er der blevet sået, vandet og ventet på sol, sommer og friske grøntsager.

Fra frø til plante

Forårets mange forspirede planter er i løbet af det sene forår og sommeren blevet flyttet fra den lyse vindueskarm i soveværelset og ud i min lille have.
Tomat- og agurkeplanter samt basilikum står i drivhuset, mens squash, peberfrugt, broccoli, bønner og kålrabi vokser i krukker og plantesække i min gårdhave.

Jeg er den lykkelige ejer af et par kvadratmeterbede, som er sådan en slags bede, hvor jeg sår forskellige typer af grøntsager i et kvadrat; det er en meget pladsbesparende form for havebede. Og som det første har jeg sået ærter, radiser og gulerødder – der er blevet plads til kålplanter senere på sæsonen. Koriander, forskellige slags salat, spinat og vild rucola har jeg til at vokse i krukker på væggen lige udenfor mit køkkenvindue.

Det går bare derud af

Det var vel lige optimistisk nok af mig at regne med at kunne være selvforsynende med grønt fra min byhave allerede fra engang midt i maj, for der skulle jeg godt nok være kreativ med ukrudt og krydderurter, hvis det skulle have kunne lade sig gøre. Og derfor var glæden stor, da jeg 1. juni kunne jeg høste de første salater fra haven.

Uh, lækre, grønne, sprøde salatblade, der fylder godt i salatskålen, i de friske forårsruller og i en sandwich er bare guld værd at dyrke selv.  
Og salat sammen med friske korianderblade, så er lykken gjort.

Noget af det, vi virkelig elsker at spise om sommeren, er ærter. Og jeg skal da lige love for, at der fra sidst i juni har været ærter i min byhave! Vi har haft så mange ærter, at vi ikke har kunne nå at spise dem alle sammen, og derfor har været nødt til at fryse nogen af dem ned til senere brug.

Høsttid i byhaven

Det samme gør sig gældende for agurkerne, som vokser i lange rækker oppe under taget i mit drivhus.
D. 20. juni plukkede jeg den første agurk, som gik til vores dejlige nevø, der lige havde haft fødselsdag.
Der er heldigvis stadig god gang i agurkeblomstringen, og jeg regner med at have agurker til et godt stykke ind i efteråret.
Du kan i øvrigt følge mit agurke-eventyr på Instagram, hvor jeg under min haveblogs profil @denlillehave har lavet hashtagget #agurkensrejse (https://www.instagram.com/explore/tags/agurkensrejse/).

Høsttid i byhaven

Og så har jeg lige høstet de første broccolibuketter og en enkelt squash, men om lidt tid er der meget mere grønt at hente fra haven.

Den danske sommer ...

Nu er det let at give sommerens vejr skylden for de grøntsager, der ikke er lykkes for mig i år, og det er selvfølgelig delvis rigtigt.

Sammen med det meget våde, kolde og grå danske sommervejr og det faktum, at jeg af en eller anden grund tilsyneladende bare har nogle grøntsager, der aldrig vil lykkes for mig, er det faktisk sådan, at der er nogle af mine grøntsager, som det ikke er gået så godt med.

Bønner, gulerødder og radiser kan jeg nærmest aldrig få til at lykkes i min byhave. Jeg forsøgte mig med at forspire bønner i år, for ligesom at give dem lidt større mulighed for at blive til noget mere end i de andre år. Og der er såmænd også kommet et par bønneplanter ud af det, men slet ikke nok i forhold til mængden af frø, jeg såede.

Høstttid i byhaven

Sådan er det gået

Jeg synes, at det går rigtig godt med at være selvforsynende med grøntsager fra min lille byhave – i hvert fald for de fleste grøntsagers vedkommende.

Succeskriteriet har været, at jeg ikke har skulle købe grøntsager i løbet af sommeren; men jeg har altså købt gulerødder og radiser. Dog er jeg ikke en person, der stræber 100% efter det perfekte, så jeg synes, at hvis det lykkes 80% med min selvforsyningsplan, som det ser ud til, at jeg godt kan opnå, så er det også ganske acceptabelt.

Det er hårdt arbejde at ville være helt selvforsynende med grøntsager fra sin byhave, og jeg er kommet frem til, at mindre også kan gøre det.

I 2017 vil jeg kaste mig over de grøntsager, som jeg er god til at dyrke, mens jeg simpelthen dropper gulerødderne og radiserne (og måske bønnerne), for det er for tåbeligt at dyrke noget, som alligevel ikke bliver til noget.

Og så vil jeg være mere realistisk med datosætningen for, hvornår jeg regner med at kunne dyrke nok grøntsager til at dække vores forbrug, som nok nærmere er fra sidst i juni og til et godt stykke ind i efteråret, og ikke allerede fra midt i maj.

Men grøntsagsdyrkningen og en i det mindste delvis selvforsyning vil jeg fortsætte med i min lille byhave i mange år endnu.

MARIA ERICA JENSEN
Maria har mere end 10 års erfaring med at dyrke grønt i byen. Desuden er Maria også forfatter, tekstforfatter og rejseblogger.
Du kan læse mere om Marias selvforsynings-eksperiment på hendes blog Den Lille Have, eller på hendes Instagram-profil  under hash-tagget:
#mitselvforsyningseksperiment.
 #agurkensrejse.

Læs mere her:
http://www.denlillehave.com

Høsttid i byhaven

Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere