Forspiring - sådan kommer du i gang

04. Februar 2017

Forspiring - sådan kommer du i gang

At forspire dine frø er en god måde at sikre, at planten får den bedst mulige start i livet. Hvis du gør alt rigtigt, får du livskraftige planter, der har gode muligheder for at yde modstand mod skadedyr og de andre farer, der lurer, når de først bringes ud på deres endelige voksested.

Forspiring - sådan kommer du i gang

Begynd med at så de frø, du har valgt. Du kan så i minidrivhus, papirurtepotter, små urtepotter, fiberpots, tørvebriketter, Rootmaster eller også kan du vælge at bredså i en bakke. Valget afhænger lidt af, hvilken slags plante det drejer sig om, og hvor meget jord den skal bruge for at udvikles på den bedste måde.

Forspiring tager lidt tid, men det er enormt hyggeligt at rydde plads i vindueskarmene og begynde havesæsonen tidligt! Og hvis du kommer godt i gang kan du tage det helt roligt – planterne skal nok komme. Nogle af dem skal bare lige bruge lidt tid til at spire.Så frøene i såjord, sæt etiketter på, der markerer, hvad der vokser i de forskellige potter o.l.. Fugt jorden med en sprayflaske fyldt med vand. Placer det, du har sået, på et lunt sted, enten på et varmetæppe eller over en tempereret radiator. Når de små planter begynder at kigge op, placeres de køligere og gerne med ekstra belysning. Følg altid instrukserne på frøposen.

Når planterne har fået deres første rigtige blade, de blade, der kommer efter de allerførste kimblade, skal de plantes om til større urtepotter fyldt med næringsrig jord. Vand de små planter cirka en time, før tiden er inde til flytning, eftersom planterne så bliver nemmere at få op af urtepotten eller at dele, og desuden har de nået at fylde deres væskereserver, inden det næste chok med skift af urtepotte kommer.

Køb økologisk såjord her >>

Fyld lige så mange små urtepotter, som du har planter, der skal plantes om, med god jord og lav huller, hvor planterne skal placeres. Flyt planterne over ved at holde i et af bladene (hold ikke i den følsomme stilk eller i rødderne) og tryk forsigtigt jorden fast rundt om rødderne, således at planten står stabilt. De første dage efter omplantningen kan det være godt at stille potterne på et varmetæppe, eftersom planterne så kommer sig bedre og kommer i gang med væksten hurtigere.

Du kan læse mere om forspiring i dette tidligere blogindlæg: Foråret kommer

 

Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere