Forspiring af krydderurter og grøntsager i marts

01. Marts 2017

Forspiring af krydderurter og grøntsager i marts

I februar-marts er det tid til at starte med den første såning. Nogle af de bedste køkkenhave-planter skal forkultiveres indendørs for at give høst i sommeren. En mulighed er at købe færdige planter senere i foråret, men så du går glip af spændende forkultiveringen.

Kom frø i fugtig såjord, sæt dem lunt og lyst - og så skal du vente indtil pludselig en dag hvor de spirer! Afhængigt af hvilke planter du har sået kan der gå alt fra nogle få dage til 2-3 uger.

Hvad sår man i marts?

Planter som tomater, peberfrugter og chili skal have god tid til at vokse, og er derfor gode at forspire tidligt i marts. Krydderurter og også gode at forspire tidligt så de får god tid til at samle smag og vokset til så du kan bruge af dem løbende fra forsommeren og langt ind i efteråret.

Hvis du ikke når at forspire dine tomater, din timian e.l. tidligt i marts så gør det bare senere. foråret og sommeren er rigelig lang til at de kan nå at give udbytte alligevel. Og husk også at der er mange arter det kan sås og høstes løbende fra foråret og et stykke ud på eftersommeren og efteråret.

Se mere om forskellige metoder til forkultivering og såning i blgindlægget SÅDAN LAVER DU FORKULTIVERING I VINDUESKARMEN 

Hvornår skal man omplante 1. gang?

Når de nyspirede planter er vokset til skal de omplantes. Hvor lang tid der går fra såning til omplantning varirer ret meget fra art til art.

Her nedenfor har vi lavet en liste med tiden fra såning til 1. omplanting for nogen af de almindeligste planter i byhaven:

Omtrentlig udviklingstid fra såning til omplantning

  • Agurk, squash, græskar, melon: 3-4 uger
  • Tomat, kål af forskellig art, majs, løg fra frø, purløg: 6-8 uger:
  • Peber, chili, porrer, persille, timian, rosmarin: 8-10 uger
  • Knoldselleri: 10-12 uger
Mere fra vores Blog

En ny sæson er begyndt - hvad vil du dyrke?
En ny sæson er begyndt - hvad vil du dyrke?

02. April 2017

Hver ny sæson giver os chancen for at være i harmoni med moder natur og lære af hende. Hvis du har en bygartner i maven, men føler dig udfordret af at skulle dyrke grønt i byen så læs her, hvordan det kun kræver ganske lidt planlægning at komme igang.

Læs mere

Fra vuggestue til børnehave, lær om omplantning
Fra vuggestue til børnehave, lær om omplantning

01. April 2017

At omplante en plante er nødvendigt for, at den fortsat skal trives efter forspiringen, så den kan blive livskraftig og give smukke blomster eller saftige og smagfulde grøntsager. Følger man gartner Anna Forslund fra Nelson's gode råd, omplanter man til større urtepotter fyldt med næringsrig jord når planterne har fået deres første rigtige blade, dvs. de blade, der kommer efter de allerførste kimblade.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 1. del
En havebegynders bekendelser - 1. del

01. April 2017

"Hvad ved jeg egentlig om havebrug og dyrkning af planter?" måtte jeg spørge mig selv om, da Anna fra Urban Garden Company spurgte, om jeg kunne have lyst til at gæsteblogge om netop dette emne. "Ikke meget," måtte jeg ærligt indrømme. Læs om Nannas overvejelser her på bloggen.

Læs mere