Forspiring af krydderurter og grøntsager i marts

01. Marts 2017

Forspiring af krydderurter og grøntsager i marts

I februar-marts er det tid til at starte med den første såning. Nogle af de bedste køkkenhave-planter skal forkultiveres indendørs for at give høst i sommeren. En mulighed er at købe færdige planter senere i foråret, men så du går glip af spændende forkultiveringen.

Kom frø i fugtig såjord, sæt dem lunt og lyst - og så skal du vente indtil pludselig en dag hvor de spirer! Afhængigt af hvilke planter du har sået kan der gå alt fra nogle få dage til 2-3 uger.

Hvad sår man i marts?

Planter som tomater, peberfrugter og chili skal have god tid til at vokse, og er derfor gode at forspire tidligt i marts. Krydderurter og også gode at forspire tidligt så de får god tid til at samle smag og vokset til så du kan bruge af dem løbende fra forsommeren og langt ind i efteråret.

Hvis du ikke når at forspire dine tomater, din timian e.l. tidligt i marts så gør det bare senere. foråret og sommeren er rigelig lang til at de kan nå at give udbytte alligevel. Og husk også at der er mange arter det kan sås og høstes løbende fra foråret og et stykke ud på eftersommeren og efteråret.

Se mere om forskellige metoder til forkultivering og såning i blgindlægget SÅDAN LAVER DU FORKULTIVERING I VINDUESKARMEN 

Hvornår skal man omplante 1. gang?

Når de nyspirede planter er vokset til skal de omplantes. Hvor lang tid der går fra såning til omplantning varirer ret meget fra art til art.

Her nedenfor har vi lavet en liste med tiden fra såning til 1. omplanting for nogen af de almindeligste planter i byhaven:

Omtrentlig udviklingstid fra såning til omplantning

  • Agurk, squash, græskar, melon: 3-4 uger
  • Tomat, kål af forskellig art, majs, løg fra frø, purløg: 6-8 uger:
  • Peber, chili, porrer, persille, timian, rosmarin: 8-10 uger
  • Knoldselleri: 10-12 uger
Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere