Forspiring af krydderurter og grøntsager i marts

01. Marts 2017

Forspiring af krydderurter og grøntsager i marts

I februar-marts er det tid til at starte med den første såning. Nogle af de bedste køkkenhave-planter skal forkultiveres indendørs for at give høst i sommeren. En mulighed er at købe færdige planter senere i foråret, men så du går glip af spændende forkultiveringen.

Kom frø i fugtig såjord, sæt dem lunt og lyst - og så skal du vente indtil pludselig en dag hvor de spirer! Afhængigt af hvilke planter du har sået kan der gå alt fra nogle få dage til 2-3 uger.

Hvad sår man i marts?

Planter som tomater, peberfrugter og chili skal have god tid til at vokse, og er derfor gode at forspire tidligt i marts. Krydderurter og også gode at forspire tidligt så de får god tid til at samle smag og vokset til så du kan bruge af dem løbende fra forsommeren og langt ind i efteråret.

Hvis du ikke når at forspire dine tomater, din timian e.l. tidligt i marts så gør det bare senere. foråret og sommeren er rigelig lang til at de kan nå at give udbytte alligevel. Og husk også at der er mange arter det kan sås og høstes løbende fra foråret og et stykke ud på eftersommeren og efteråret.

Se mere om forskellige metoder til forkultivering og såning i blgindlægget SÅDAN LAVER DU FORKULTIVERING I VINDUESKARMEN 

Hvornår skal man omplante 1. gang?

Når de nyspirede planter er vokset til skal de omplantes. Hvor lang tid der går fra såning til omplantning varirer ret meget fra art til art.

Her nedenfor har vi lavet en liste med tiden fra såning til 1. omplanting for nogen af de almindeligste planter i byhaven:

Omtrentlig udviklingstid fra såning til omplantning

  • Agurk, squash, græskar, melon: 3-4 uger
  • Tomat, kål af forskellig art, majs, løg fra frø, purløg: 6-8 uger:
  • Peber, chili, porrer, persille, timian, rosmarin: 8-10 uger
  • Knoldselleri: 10-12 uger
Mere fra vores Blog

Guide til forspiring - 15 økologisk frøsorter du let kan dyrke selv
Guide til forspiring - 15 økologisk frøsorter du let kan dyrke selv

15. Marts 2017

Mange frø kan sås over en periode på flere måneder. Du behøver med andre ord ikke stresse over det. For alle de 'tidlige' arter gælder, at de også sagtens kan sås langt hen på sommeren. Og for alle de 15 grøntsager, krydderurter og bladgrønt som du kan læse om her, gælder det, at de kan dyrkes både inde og ude. 

Læs mere

Sådan laver du forkultivering i vindueskarmen
Sådan laver du forkultivering i vindueskarmen

14. Marts 2017

Forspiring tager lidt tid, men det er enormt hyggeligt at rydde plads i vindueskarmene og begynde havesæsonen tidligt – for visse er det altid så-sæson!

Læs mere

Højbede fra Noocity med enkelt vandingssystem
Højbede fra Noocity med enkelt vandingssystem

28. Februar 2017

De flotte højbede fra Noocity er unikke, og med deres effektiv og simple vandingssystem er det meget let at lave en køkkenhave i byen såvel som andre steder.

Læs mere