Sådan fermenterer du gulerødder med rødløg og hvidløg

11. August 2016

Sådan fermenter du gulerødder med rødløg

Succes med fermentering er nemmere end du tror. Kål, gulerod og ingefær med løg og sennep giver fx et godt resultat. Men der er nærmest ingen grænser for, hvilke grøntsager der kan fermenteres, og hjemmelavede delikatesser er et hit! Skær grøntsagerne i stykker med forskellig størrelse, så bliver fermenteringen også smukkere at se på i de 1-2 uger fermenteringen tager.


At lykkes med dine egne, hjemmelavede mælkesyrnede (fermenterede) grøntsager er nemmere end mange tror. Jeg forsøgte at lave fermenterede gulerødder med rødløg, som blev meget lækker. Men der er flere forskellige måder at fermentere på. I nedenstående påskrift har valgte at bruge en 2 procent saltlage til at hælde over de rå grøntsager.


4 gode ting med fermentering:

  • du bruger rene og naturlige råvarer
  • du lave maden fra bunden selv
  • du spiser naturlig og hjemmelavet mad, så du føler dig mere sikker på kvaliteten


At spise mælkesyrnede grøntsager er noget, som er godt for os pga. de mælkesyrebakterier den fermentered mad indeholder - især i dag, hvor så meget af vores mad bliver mere opvarmet og ofte behandles i flere etaper, før den når vores spisebord.

Før køleskab og fryser gjorde deres indtog i vores liv var fermenterede fødevarer en almindelig måde at forlænge holdbarheden og opbevare mad. Den primære funktion dengang var mulighed for langtidsopbevaring med den bonus, at maden fik en fantastisk smag. I dag er det omvendt den gode smag og de sundhedsfremmende effekter, der trækker mest, og muligheden for at opbevare i længere tid uden brug af køleskab og fryser, der er en god sideeffekt.

Jeg laver udelukkende mine syltede grøntsager på økologiske råvarer, primært fordi de indeholder flere naturligt mælkesyrede bakterier end konventionelt dyrkede fødevarer, og så du uønskede rester af sprøjtning.

De fermenterede grøntsager kan spises alene som de er, som tilbehør til det meste, eller som topping på en god sandwich.

Sådan fermenter du gulerødder med rødløg

Opskrift på fermenterede gulerødder med rødløg, hvidløg og ingefær

Lage

  • 1 l vand
  • 20 g Salt
  • 10 peberkorn
  • 3 laurbærblade
  • Sennepsfrø

Grøntsager

  • 5 økologiske gulerødder
  • 1 økologisk rødløg
  • 6 fed økologisk hvidløg
  • 5 cm økologisk ingefær

Fremgangsmåde

  • Koge alt til lagen op og lade alt stå og køle af.
  • Skræl mens gulerødder, løg, hvidløg og ingefær.
  • Riv derefter gulerødder med en mandolin eller en kniv, og skær løgene i små både. 
  • Bland gulerødder og løg og læg dem i grundigt rengjorte  WECK-glas, så glassene er fyldt til 2-3 cm under kanten
  • Del ingefær i så mange dele som du har krukker og læg et stykke i hver krukke, og fordel hvidløgene på samme måde.
  • Hæld den kolde lage i glassene så den dækker grøntsagerne, men lade nogle få cm luft være op til kanten for at forhindre det i at flyde over når fermenteringen kommer godt i gang.
  • Luk WECK-glassene og stil den på en bakke som du opbevare mørkt ved stuetemperatur i 1-2 uger. Hvis du ikke har et mørkt sted du kan stille glassene, så brug en papirspose til at dække dem med.
  • De første par dage kan du åbne krukker en gang om dagen for at lette presset, og samtidig holde dig øje med gæringsprocessen. Det skal begynde at boble i glasene efter 1-2 dage (husk at passe på med at grisse låg, kanter og pakning når du åbner og lukker glassene). Når det ikke længere siver ved låget er syrningsprocessen er faldet til ro, og glassene skal ikke længere åbnes hver dag.

Efterfølgende kan de fermenterede grøntsager opbevares i køleskab eller en kølig kælder i flere måneder så længe glassene er uåbnede.

Læs gerne denne artikel fra DR Mad: 'At sylte giver os ro i en travl hverdag'

Sådan fermenter du gulerødder med rødløg


 





Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere