En ny sæson er begyndt - hvad vil du dyrke?

02. April 2017

En ny sæson er begyndt - hvad vil du dyrke?

Hver ny sæson giver os chancen for at være i harmoni med moder natur og lære af hende. Hvis du har en bygartner i maven, men føler dig udfordret af at skulle dyrke grønt i byen så læs her, hvordan det kun kræver ganske lidt planlægning at komme igang.

Hvordan man starter en køkkenhave

First things first: Hvor skal køkkenhaven være?

Der er mange muligheder: Vindueskarmen, altanen, et højbed ...

Lav din køkkenhave et sted hvor der sol (men ikke nødvendigvis hele tiden), læ og plads til de planter du ønsker dig.

Sollys er det vigtigste - men som sagt ikke nødvendigvis hele tiden - der er masser af grøntsager og andre planter, der vokser fint i med sol noget af dagen eller i halvskygge.

Læ er også vigtigt, da vind og blæst let skabe tørke i din have. Det er med andre ord en god idé at forsøge at skabe en form for læ, hvis det bliver nødvendigt, som det fx kan være på mange altaner.

Når du har fundet det bedste sted at starte din køkkenhave, er næste skridt at begynde at tænke over, hvad du skal dyrke dine grøntsager i. Her er det vigtigt at du overvejer om de grøntsager du planter fx kræver en vis jorddybde (hvis du vi have rodfrugter), eller godt med plads til hver plante (som fx squash eller tomater).

Hvis ikke du lige ved hvad du skal plante, eller vil have god fleksibilitet så er en god all round tommelfingerregel er, at grøntsager har brug for ca. 15 cm mellem hver plante og en jorddybde på ca. 25 cm. Det betyder fx at højbede kan bruges til stort set alle grøntsager og krydderurter, mens man skal tænke på ikke at bruge for små potter, hvis man anlægger køkkenhaven på den måde.

Dyrk grønt i byen med Noocity højbede

God næring til dine grøntsager

Når du har fået skaffet dit udstyr, er næste trin at fylde op med jord. Til forspirring bruger man pottemuld eller såjord, der er en let jord med en smule gødning. 

De fleste jordprodukter man kan købe rige på tørv, og en stor del af dem er ’høstet’ i følsomme økosystemer. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at det man køber er økologisk og bæredygtigt. I Urban Garden Company har vi fundet frem til en økologisk såjord fra Hasselfors Garden, der lever op til vores forventninger om bæredygtighed, om som har den rigtige mængde næring til spiring og vækst for de små planter inden de er vokset til og skal plantes om.

En anden mulighed er at bruge tørrede og pressede kokosfiber, som vejer meget lidt indtil man hælder vand på. Ulempen ved kokosfibre er, at de ikke indeholder nogen næringsstoffer. Man skal med andre ord tilføje alle de næringsstoffer, der er brug for som flydende eller fast organisk gødning. Til dette formål har vi i Urban Garden skaffet en god, økologisk gødning, der enten kan blandes direkte i jorden eller lægges i vandkanden, så vandingsvandet kommer til at indeholde den næring planterne behøver.

Når planterne er vokset lidt til og skal plantes ud i højbedet eller de store krukker kan man bruge kompost, som man fx kan hente på de kommunale affaldspladser. 

Dyrk grønt i byen

Tid til at få jord under neglene

Når planlægningen er nogenlunde på plads er det tid til at få gang i grøntsager og krydderurter!

Du kan læse mere og hvordan du forkultiverer til din byhave i blogindlægget Sådan laver du forkultivering i vindueskarmen.

Og når frøene er spiren og planterne har fået deres første rigtige blade, de blade, der kommer efter de allerførste kimblade, skal de plantes om til større urtepotter fyldt med næringsrig jord. Du kan læse mere omplantning i blogindlægget Fra vuggestue til børnehave - lær om omplantning.

Med højbede og potter behøver du ikke en masse udstyr - man kommer langt med en god vandkande, en planteske, en lille rive eller kultivator, en plantepind og et par handsker til dem, der kun ønsker at få jord under neglene billedligt talt. 

Husk, at det er sjovt at dyrke en have og med nysgerrighed opdage den vidunderlige verden af friske grøntsager og krydderurter man selv har dyrket.

Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere