En havebegynders bekendelser - 1. del

01. April 2017

En havebegynders bekendelser - 1. del

"Hvad ved jeg egentlig om havebrug og dyrkning af planter?" måtte jeg spørge mig selv om, da Anna fra Urban Garden Company spurgte, om jeg kunne have lyst til at gæsteblogge om netop dette emne. "Ikke meget," måtte jeg ærligt indrømme. Selvom jeg er vokset op på landet med en stor have, er mine erfaringer ud i dyrkningens verden svært begrænsede. Mit første forsøg med at få grønne fingre endte katastrofalt og afskrækkede mig i mange, mange år derefter for igen at give mig i kast med havens mere produktive glæder. Jeg husker, at der engang i min barndom fulgte et brev med frø til gulerødder med i et Anders And-blad. Med kyndig vejledning fra de voksne passede og plejede jeg mit lille jordlod, hvor føromtalte frø var blevet sået.


En havebegynders bekendelser - 1. del

Forventningens glæde

Det gik til at begynde med over al forventning, for snart skød der fine grønne toppe op af den brune muld, og hold op hvor var det svært ikke at lade sig friste til at trække i en top eller to for at kontrollere, om det nu gik rigtigt for sig nedenjords. Endelig kom tiden, hvor jeg forsøgsvis kunne få lov at trække den første gulerod op således, at der kunne dannes et indtryk af størrelsen. Da min lille hånd lagde sig om gulerodstoppen, var spændingen stor, men det var intet imod den skuffelse, der kort efter bredte sig - for for enden af toppen var der ingenting. Mosegrisene havde spist rub og stub. Denne oplevelse lagde en meget stor dæmper på min haveglæde.

Til gengæld har jeg i mange år været udpræget begejstret for alt det spiselige, man kan samle i naturen - helt uden selv at skulle passe og pleje den givende plante. Hvad jeg ikke har samlet af især blomster og bær for fx at lave saft, sirupper og syltetøj...

En havebegynders bekendelser - 1. del

En frisk start i vindueskarmen

Men nu er tiden kommet til atter at prøve kræfter med at dyrke egne grøntsager, krydderurter og blomster. Udstyret med frø i rigelige mængder, potter, såjord og hvad der ellers hører sig til, har jeg kastet mig i frit fald ud i projektet, der både vil dreje sig om de vækster, der kan trives i vindueskarmen, som fx krydderurter, samt de lidt større og mere pladskrævende planter, der senere i forløbet skal plantes om i krukker eller ligefrem på friland.

Efter at have læst grundigt om de ting, jeg vil dyrke, har jeg valgt at starte med de frø, der skal forspires, hvilket vil sige, at jeg efter anvisning på frøposerne har sået frøene i små potter, som det næste stykke tid bor i min vindueskarm, hvor de vil få lys og varme og selvfølgelig vil blive forsvarligt vandet, indtil de spirer og bliver store nok til, at de kan plantes om. Ikke alle frø skal dog forspires på denne tid, nogle bør startes tidligere, andre senere, og nogle skal slet ikke forspires, men sås direkte på det sted, hvor man vil have dem til at gro.

En havebegynders bekendelser - 1. del

Jeg drømmer om dejlig sommermad

Jeg har valgt at starte med fem forskellige slags frø, så ikke projektet vokser mig over hovedet. Senere på sæsonen vil der komme lidt flere til. At starte med noget man allerede kender og kan lide, tænker jeg, er en god idé. Man har derfor begreb om, hvorledes planterne vil komme til at se ud, hvor meget de vil fylde og måske oven i købet, hvordan de skal passes - et sikkert skridt mod succes i denne nye verden. Oregano, basilikum, purløg og chilipeber har jeg tidligere været i kontakt med - dog ikke fra frøstadiet, men som mindre planter, der voksede sig store og stærke. Derudover har jeg tilføjet gule løg til mit projekt, da der skulle være noget nyt og anderledes. Løg kender jeg ellers kun fra det øjeblik, hvor jeg køber dem hos købmanden enten i bundter eller i net, så jeg krydser fingre for, at mine løgfrø vil forspire, så jeg har nogle planter at sætte på friland, når den tid kommer.

Indtil næste gang vil jeg passe mine små potter, læse mere om dyrkning af krydderurter og grøntsager, forberede næste etape af dyrkningsprojektet - og måske endda begynde at drømme lidt om den dejlige sommermad, som mine små spirer forhåbentlig bliver en del af, når de har vokset sig store og stærke, saftige og struttende.

Nanna Schrøder står bag Instagram kontoen LÆKKERBISKENER & ANDRE HYGGERIER. Her deler hun ud af smukke billeder og inspiration. Nanna, er 33 og bor i en mindre by ved kysten på det østlige Sjælland. Som barn voksede hun med en stor have, en naturinteresseret far og en haveentusiastisk mor. Hun interesserer sig gevaldigt for det kulinariske og har gennem en del år eksperimenteret med syltetøj, saft, sirup, forskellige slags salt og sukker, og med at udvikle egne opskrifter. Nu har hun kastet sig over et nyt projekt - nemlig at dyrke have selv.

Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere