BÆR, BRØD & BIRKES

03. August 2016

BÆR, BRØD & BIRKES

Vi har bedt vores Instagram-ven Nanna Schrøder, om at lave nogle eksperimenter med kirsebær. Lad dig inspireres af hendes hjemmelavede bær-eventyr og sprøde franskbrøds opskrifter.
På det sidste har jeg eksperimenteret lidt med kirsebærsyltetøj af forskellig art, både fuglekirsebær (vilde kirsebær), kirsebær fra haven og købe-kirsebær. Jeg synes egentlig, at fuglekirsebær har den kraftigste smag, når det kommer til syltetøj, og opskrifterne er egentlig ikke udpræget forskellige, men her får du min opskrift med købe-bær, da de er de mest tilgængelige.

KIRSEBÆRSYLTETØJ

KIRSEBÆRSYLTETØJ

Ingredienser:
350 g udstenede kirsebær
1 1/2 dl sukker
Saft af en citron
Korn fra 1/2 vaniljestang
1 tsk geleringspulver til marmelade
Lidt vand

Fremgangsmåde:
Udsten bærrene, og skær dem evt i mindre stykker. Kom vand i gryden, så bunden akkurat er dækket og tilsæt bærrene. Lad det hele koge godt op - det tager lidt tid før bærrene bliver bløde. Stavblend evt massen, hvis du ikke ønsker store bærstykker. Tilsæt herefter citronsaft, sukker, vanilje og geleringspulver og kog op i et par minutter. Hæld syltetøjet på rene, atamonskyllede WECK-glas.

Når man så har lavet dejligt syltetøj, så skal man jo også have noget at spise det til. Derfor får du også min opskrift på et skønt gammeldags, blødt franskbrød. Hvis du rigtigt vil fornøje dig med det, så vil jeg foreslå, at du går en tur langs grøfter, marker eller andre steder, hvor der vokser vilde valmuer, og indsamler birkes fra frøkapslerne. Det tager ikke længe, hvis du bare skal have til et enkelt brød, men hvis du ønsker at indsamle et lille forråd, så skal du nok væbne dig med tålmodighed. Men det er hyggeligt at pynte sit bagværk med egne birkes, så jeg kan kun anbefale, at du prøver.

GAMMELDAGS FRANSKBRØD

GAMMELDAGS FRANSKBRØD

Ingredienser:
500 g hvedemel
3 dl lun mælk
25 g gær
30 g blødt smør
2 tsk salt
1 spsk sukker
1 sammenpisket æg til pensling og evt en lille håndfuld birkes til drys.

Fremgangsmåde:
Lun mælken. Den skal være håndvarm. Opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker og smør. Ælt melet i lidt ad gangen. Lad dejen hæve tildækket i ca 30 min. Slå dejen ned og form den til et brød, der lægges på en bageplade med bagepapir. Dæk det til igen og lad det hæve i yderligere 30 min. Tænd ovnen på 200 grader. Rids brødet for oven på skrå, omkring 4 ridser er fint og ikke for dybt. Pensl med æg og drys evt med birkes. Bag brødet på nederste rille i ca 20 minutter. Bank på det i bunden - hvis det lyder hult, er det færdigt.

GAMMELDAGS FRANSKBRØD

God fornøjelse og velbekomme!

Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere