Tre gode råd til din køkkenhave

01. Marts 2016

Tre gode råd til din køkkenhave
Endelig forår! Nu begynder de grønne fingres højsæson. Det er nu, køkkenhaven skal anlægges, og der er ingen grund til at fortvivle, hvis du ikke er erfarent havemenneske. Urban Garden Company, har spurgt den rutinerede haveblogger Birgitte og fået gode råd til at komme godt i gang.  
Af Birgitte Sværke Pedersen / thelittleblackhouse.com

Planlæg din køkkenhave

En køkkenhave er en stor glæde. Fra de første små spirer kommer op til grøntsagerne havner i køkkenet. Lige nu sidder du sikkert og er grebet af iver efter at komme i gang. Sådan har jeg det også, men jeg ved, at der er nogle helt enkle retningslinjer jeg bliver nødt til at følge. Ellers overtager køkkenhaven magten og det der skulle være en glæde, bliver vendt til frustration. Det handler om planlægning.
 
Planlæg din køkkenhave
Overvejelser
Først og fremmest bør du gøre dig nogle overvejelser. Hvor meget tid vil du lægge i køkkenhaven? Hvorfor vil du dyrke grøntsager? Skal det være grøntsager du ikke kan købe i forretningen? Eller har du køkkenhave for at hente helt friske grøntsager? Er de bare til at gå og spise af, mens du går rundt i haven? Eller har du planer om at bruge dem i køkkenet?


3 gode råd til din køkkenhave
Planlæg din køkkenhave
Planlæg hvad du vil så i køkkenhaven. Start i det små og se hvordan det går. Du kan altid så mange flere grøntsager til næste år. Tænk også på efteråret og vinteren. Gode vintergrøntsager er blandt andet romainsalat, cikorie, salatsennep, vild rucola, kinakål, pak choi, grønkål og rosenkål. De tåler alle henholdsvis lidt og meget frost. Sår du porrer, gulerødder og rødbeder lad dem stå i jorden vinteren over. Dæk dem med lidt blade eller gran, så du også kan hive dem op en dag haven er let frossen. Det er skønt med egne grøntsager om vinteren. Se vores frøkatalog her


Så i små potioner i din køkkenhave
Så løbende i din køkkenhave
Du får langt mere køkkenhave ved at så løbende. Altså ingen stress med at så lange lige rækker i marts-april. Gennem hele sæsonen kan du med jævne mellemrum så grøntsager, som har en udviklingstid på maksimalt 8 uger. Små portioner af gangen, så der hele tiden er noget at tage af. Salat, radiser og ærter er nogle af de grøntsager du kan så flere gange i løbet af sommeren.


God fornøjelse med planlægningen.

Af Birgitte Sværke Pedersen / thelittleblackhouse.com
Foto: Birgitte Sværke Pedersen og NelsonGarden, Hasselfors Garden

Birgitte har blogget om have siden 2010. Hendes have er en 1350 m2 stor sommerhushave på Sydsjælland, som hun dyrker med respekt for naturen. Her er der både plads til grøntsager, blomster, fugle og alle krible krable dyrene. Til daglig blogger hun på www.thelittleblackhouse.com

Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere