Svampehøst i skoven

01. August 2016

Svampesæsonen er stadig i gang, og med Karl Johan og Almindelig Kantarel på retur i antal, kan det være fint at udvide sit repertoire med nogle nye arter.Svampe plukkes altid på eget ansvar, så hvis du er nybegynder som svampeplukkere, er det vigtigste at sikre sig, at du ikke får noget giftigt med hjem, eller at det bliver en dårlig oplevelse at spise fundene. En svampe-bog, eller en svampe-app ('Svampeguide' er på dansk) er en god investering. Allerbedst er det at tage med på et par ture, organiseret af eksempelvis Foreningen til Svampekundskabens fremme.
Hvis man er i tvivl er den vigtigste regel dog: lad dem stå!

Et godt sted at starte er med rørhattene. En favorit er den Brunstokkede rørhat, som er meget udbredt i nåleskove rundt omkring i Danmark. Brunstokket rørhat kan kendes ved en mørkebrun til kastaniebrun hat, små-stribet stok og rør, der bliver blålige ved tryk. Rørene er hvidlige hos unge svampe, og bliver gule til grønligtgule på de større eksemplarer.Brunstokket rørhat kan forveksles med andre rørhatte, men de er alle sammen spiselige (om end ikke helt så velsmagende..).
Læs eventuelt mere om Brunstokket rørhat på:
http://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=3336

Personlig er jeg vild med Tragtkantarellens lidt krydrede smag, og glæden er altid stor når jeg får øje på dem i skoven - ikke mindst fordi at de tit vokser i stort antal det samme sted.Der findes ikke i Norden nogle farlige svampe, der ligner Tragtkantareller, som med deres orangegule fod, brune hat og deres ribber (ikke lameller) under hatten, skiller sig godt ud. Men der vokser andre svampe i samme habitat og det er vigtigt at man tjekker sin fangst godt i gennem, så at der ikke sniger sig andre arter med hjem iblandt kantarellerne - de kan nemlig være godt giftige.Tragtkantareller er rigtigt fine at tørre og kan holde i lang tid, i sær hvis de opbevares i lufttætte glas - gerne Weck eller lignende.

Hvis du renser svampen i skoven, slipper du for, at jord og snavs spreder sig rundt til de andre svampe i kurven. En svampekniv er et godt redskab, fx fra Opinel, sådan at du kan skære de tiljordede stykker af, og børste hat og stok ren for jord, blade o.l. med penselen.God tur i skoven og held og lykke med svampejagten!

Af Åsa Nyman
"Jeg elsker at gå i naturen og lede efter svampe – både for at sanke til skafferiet, men i lige så høj grad for at fotografere naturens smukke former."

Se Åsas smukke svampebilleder her:
http://instagram.com/fungusfotos/

Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere