Opskrift på surkål - at konservere råvare

11. Oktober 2015


Fermentering er en gammel metode til at konservere råvarer. Metoden dækker over mange begreber og bliver brugt i råvarer som grøntsager, pølser, ost og chokolade. Fermentering giver smagsmæssige oplevelser af høj kvalitet, og tilfører også vores fordøjelse sunde mælkesyrebakterier, som medvirker til en mere afbalanceret fordøjelse.

Det du har brug for, for at komme i gang og fermentere - udover ingredienserne og forskellige krydderier, er:
  • WECK-glas med låg der 'clipses' på i størrelser, der passer til den mængde de vil lave
  • En stort træ morter (eller en kagerulle uden håndtag)
  • En stor, kraftig skål som du kan bruge mørtlen i




Opskrifter til surkål:

  • 4 spsk valle
  • 1 spsk af uforarbejdet havsalt
  • 1 tsk -1 spsk hel spidskommen (afh. af hvor meget du kan lide smagen af spidskommen)
  • 1 fint kålhoved

Bland alle ingredienser i en stor skål og stød det med morteren i omkring 10 minutter. Kålen skal frigive tilstrækkelig væske til at den kan dække kålen, når du kommer det på glassene.

Pak herefter kålen tæt i glassene. Sørg for, at der ikke er luftbobler i kålen samt, at kålen er dækket af vædske.

Pak ikke mere kål i glassene end at der kan være 3 cm fra overfladen af væsken til og op til låget - ellers vil det løbe over, når det begynder at gære.

Luk glassene og lad dem stå ved stuetemperatur i 3 dage.

Sæt dem derefter i køleskabet i 1-7 uger før du begynder at spise af dem, afhængigt af hvordan du kan lide smagen.





Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere