Urban gardening: Høstsæson i baghaven

27. August 2015


Flere og flere byboere prioriterer at spise sundt, grønt og lokalt og nyder når blomsterne, grøntsagerne og krydderurterne spirer og vokser op, passes, høstes og bruges i den daglige madlavning, eller som pynt i vindueskarmen. Det er Urban Gardening, der har gjort sit indtog i de danske byer.

Urban gardening er haveprojekter i byen i alle tænkelige former, store som små. Det kan være højbede og køkkenhaver, som flere familier går sammen om at anlægge i baggårde, parker eller på hustage og byggegrunde. Eller det kan være den lille urtehaver på altanen eller ligefrem en vinduesfarm, hvor grøntsager dyrkes i køkkenvinduet

Din urbane have kan bestå af alle mulige planter, blomster og grøntsager, og det er det kun fantasien, der sætter grænser. Det handler ganske enkelt om at dyrke jorden i byen og bidrage til en mere bæredygtig måde at leve på ved at være en smule selvforsynende –  for mange handler det også om fællesskab.  

Vi bor selv på Vesterbro og har fået vores haveerfaringer ved bare at kaste os ud i det. Og langt de fleste tomatplanter blev det første år til noget, de kunne grave kartofler op og drysse med hjemmedyrket timian. Peberfrugterne havde vi til gengæld ikke meget held med i starten. Og i år går det endnu bedre.Lav en have på altanen eller i gården
Som bybo har du sjældent adgang til din helt egen have. Men ifølge Anna er det absolut ingen forhindring.

Vores opfordring er at bruge din altan eller din baggård. Eller gå sammen med en flok af de andre beboere i din andels- eller ejerforening og lav en fælles køkkenhave i højbede.

Det skaber hygge og fællesskab at være sammen om at få en have til at gro, og det kan hurtigt udvikle sig til en anledning til at spise sammen og smage på afgrøderne mens man deler dyrkningstips. Hvis I dyrker direkte i jorden, og ikke i højbede, kasser, spande eller krukker med ren jord, så husk at kontrollere om jorden er forurenet – det er den desværre en del steder i byerne.


Tips og tricks til din urbane have
Vil du gerne dyrke dine egne grøntsager, selvom du bor i en by lejlighed med altan, har du flere muligheder. Og ifølge Peter fra Urban Garden Company er det bare med at komme i gang.

Nogle har sagt til os at de tror, at fordi foråret er gået kan man ikke nå at så mere for i år. Men det kan man sagtens. Nu er jorden varm, og mange frø spire velvilligt, hvis du sår dem nu  - og husker at vande. Afhængigt af hvad du sår, kan du høste i løbet af nogle uger eller langt hen på efteråret.

Og kan det slå fejl?

Ja, det kan det godt (som vores peberfrugter første år) – men aldrig fuldkomment. Langt de fleste gange får du lejlighed til at høste frugter eller krydderier fra de tomater, persille, timian, gulerødder, peberfrugter, chilier, kartofler osv. som du har sået eller plantet. Og næste år er du nogle erfaringer rigere så du kan gøre nogle ting anderledes og tilpasse din have en smule – og pludselig er du en erfaren Urban Gardener.

På Urban Garden Companys blog har har vi samlet lidt gode råd, fx om hvordan man kommer i gang med såning direkte i jorden. Så uanset om du vil plante i altankasse, krukke, eller højbed, og om du bor i lejlighed eller har egen have, kan du komme i gang – også når sommeren for alvor banker på døren. 
Se mere her: Sæt skub på sommeren 


Billeder fra Peter Taws Tom-Petersen og Nelson Garden

Kærlig hilsen

Anna og Peter

Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere