Fem gode råd når du skal så udendørs

28. April 2017

Fem gode råd når du skal så udendørs

Jorden føles god mellem fingrene, og fuglene kvidrer som gale i et kirsebærstræ ved siden af køkkenhaven. Selv går jeg i dybe tanker: Er det virkelig den rette tid nu? Skal jeg turde stole på, at foråret er her for at blive, eller kommer der et bagslag i form af snestorme og haglbyger, så snart de første små spæde blade kigger op af jorden? Hvert år har jeg det samme problem. Hvordan ved jeg egentlig, at tiden er inde til at så? 

Det er ikke nemt at svare på. Foråret giver os ingen garantier, og man må prøve sig frem og være klar med fiberdugen, hvis det skulle vise sig, at optimismen (endnu en gang) har sejret over fornuften. Hvis det ender med, at planterne dør, er det bare om at starte forfra igen. På visse frøposer kan der stå, at du kan så frøene, når "jorden er tjenlig". Det er den, når frosten er forsvundet ud af jorden, og jorden er blevet lidt mere tør. Det skal helt enkelt være muligt at grave i jorden, uden at den klistrer sig ved spaden.

Fem gode råd når du skal så udendørs

Sådan gør man: Direkte såning på friland

1. Begynd med at gøde dine højbede: Omtrent to store spadefulde hestegødning pr. højbede plejer jeg at tage. Er det svært at få fat i hestegødning, hvor du bor, går det udmærket at bruge gødning, som kan købes i poser hos Urban Garden Company. Eftersom kogødning ikke indeholder så mange muldstoffer, kan det være en god idé at supplere med tørv, hvis jorden indeholder meget ler. Derefter vender du gødningen ned i jorden med en greb, således at det hele blandes godt rundt. Benyt samtidig lejligheden til at luge eventuelt ukrudt væk, der er har overlevet siden efteråret

Fem gode råd når du skal så udendørs

2. Afmærk sårækkerne ved hjælp af snore: Lav derefter riller, som er tilpassede efter de frø, der skal sås. Hvor dybe rillerne skal være, og hvor lang afstand der skal være mellem dem, kan du læse på frøposen.  

Fem gode råd når du skal så udendørs


3. Så frøene: Vær omhyggelig med at frøene ikke havner for tæt ved siden af hinanden, eftersom det så bliver svært at tynde ud. 

Fem gode råd når du skal så udendørs

4. Dæk frøene med jord: Vand forsigtigt med vandkandens spreder. 

/ Fem gode råd når du skal så udendørs


5. Nu skal du bare vente: Planterne skal nok kigge op af jorden - nogle gange skal de bare lige bruge lidt tid! Vær klar med vand, hvis det bliver tørt, og foretag en første udtynding, når det første rigtige bladpar kigger frem. De første ”rigtige” blade er det bladpar, der kommer efter plantens første bladpar, kimbladene. 


Tekst/Avlere: Anna Forslund


Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere