Dyrk fællesskabet

06. Maj 2015

Thomas Blachman tog forleden hul på sit eget boligkvarter i programmet Luk mig ind - Det er Blachman. I sit forsøg på at få mennesker til at lukke hinanden ind, være mere for hinanden i små og store fællesskaber, kultiverer han naboskabet. Lidt som man gør det i en have, når man drager omsorg for sine planter. Løsner lidt her og der, iagttager og stiller spørgsmål... og får svar...  både indadtil og ud i det lille landsbykvarter, som vist nok i ensomhed var ved at falde helt hen.

For selv om vi bor i klynger eller i etager, er vi ikke altid så gode til at være sociale naboer. Men, som man ved - også selvom Blachman ikke har været i ens kvarter eller opgang - er der meget at hente for lille indsats. Det in-spirer-er!

Det nye havefællesskab
Man kan være ny og nysgerrig og måske ret så usikker på hvordan man gror planter - men alligevel tager flere og flere fat i havedyrkningen i baggårde og forhaver, på taget og altanen. Der er nye fællesskaber på vej og havedyrkningen breder sig som ringe i vandet - verden over.

I Amsterdam har jeg besøgt en baggård i en helt almindelig karré, som førhen var møbleret med asfalt og skure. Nu er den frodig have, som bruges til undervisning af nabolagets børn, som oase for beboere og andre livsnydere! Fælleskabet er blevet større og gårdrummet meget mere attraktivt og spiseligt!

Jeg kan ændre verden med mine to hænder!
I Amsterdams vestlige bydel 'Landlust' finder man i bebyggelsen på Jasper Leijnsenstraat 21 et ikke helt almindeligt gårdrum. I 2011 blev baggården omdannet til haven: 'I can change the world with my two hands' også kaldet 'Landlust Garden'.
1.200 kvadratmeter med fælleshave i midten, kuppelvæksthus, børnenes have og 17 mindre, private haver langs bygningen. Haverne dyrkes af beboere og en gruppe frivillige, fra andre dele af byen. I fælleshaven dyrkes efter permakulturelle principper, mens de private haver dyrkes økologisk. Haverne er åben for alle hver fredag, og når der afholdes workshops i havedyrkning, permakultur og frøsamling.

En del af havens høst sælges i en nærliggende butik, 'Access to Tools - moestuinwinkel voor future farmers' (Køkkenhavebutik for fremtidens farmere), her sælges også jord, håndværktøj og andre bydyrknings-remedier.

Bydelen Landlust er solid bebyggelse fra 1930'erne. Ifølge Suzanne Oommen, Cityplot Amsterdam, har bydelen gennem de seneste 5 år udviklet sig i en positiv retning, hvad angår kriminalitet og beboersammensætning. Mange unge familier vælger bydelen til. I 'I can change the world with my two hands' deltager en del unge familier i fælleshaven.

Initiativtageren til 'I can change the world with my two hands' er kunstneren Natascha Hagenbeek. Hun siger: Nye fællesskaber, køkkenhaver og tilmed klimatilpasning! Der er mange muligheder for at udnytte baggårdens grønne potentialer. I Landlust Garden er cirka 60 beboere/frivillige aktive i haven. Fælleshaven fungerer som "uddannelsessted", mens de 17 mindre haver udelukkende er private. Lige nu er haverne og fælleshaven så eftertragtede, at man skal skrive sig på venteliste. Der er imidlertid planer om, at brede konceptet ud til flere af bydelens baggårde - så kan flere få jord under neglene!

Hvis du har lyst til at tage initiativ til en grøn gård, en have eller en altanhave, kan du kontakte Signe fra OPENgardenCPH. OPENgarden er en byhavevirksomhed med fokus på alt fra udvikling af byrum til dyrkning af fødevarer i byer og grønne læringsrum. Vi holder foredrag, workshops og events indenfor urban farming, frø og ‘Fra Have til Bord’.

Kh
Signe Voltelen
Arkitekt & Urban Farmer

Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere