At have eller ikke have - en have

19. April 2015

Krydderurtehave på 4. sal
Jeg er vokset op på landet. Med høns og kæleged. Haven var fyldt med frugttræer og -buske, og køkkenhaven fyldte mere end den lejlighed, jeg i dag bor i med min mand og vores to børn.

Havearbejde var selvsagt en af de faste pligter, da jeg var barn. Jeg hadede det. Inderligt. Uanset årstiden var der altid et eller andet kedeligt og besværligt, jeg skulle hjælpe med. Luge mellem stauderne. Hyppe kartofler. Samle æbler op. Ribbe ribs. Rive græs. Hive mælkebøtter op af græsplænen. Jeg ville hellere tegne eller læse. Eller alt andet end at rende rundt udenfor i gummistøvler og kedeldragt og få jord under neglene.

Lad os bare konstatere, at jeg som barn aldrig lærte at værdsætte haven som andet end et fint sted at dyrke solbadning.

Den der natur
Som voksen er både haveliv og naturen i det hele taget - og til min egen store overraskelse - kommet ind på livet af mig. “Kirsebærtræerne blomstrer da tidligt i år, hva?” er sådan noget, der kommer ud af min mund. Og min mand svarer noget a la “Ja, det er bare så flot - jeg så også, at træerne er sprunget ud nede ved Forum”. WTF!? Og for nogle år siden opdagede jeg på en sommerhusferie, at trimning af buske er omtrent ligeså afstressende som meditation.

Min gryende begejstring for haver, natur og planter har givet mig en ny erkendelse. Tænk, at planter bare sådan lige kommer op af jorden - og at nogle af dem endda kan spises. Det er da vildt sejt! At noget kan gro fra et lillebitte frø og blive til en ingrediens i et måltid. Respekt. Jeg var fuld af ærefrygt, da den lille bitte solsikkespire, min datter kom hjem med fra børnehaven, på en sommer blev over to meter høj og endte med at stå som et vartegn på vores altan.


Sm
å skridt
I efteråret var jeg med familien på Vildt Festival på Amager Fælled, hvor vi bl.a. var på sanketur. Kom hjem med flotte, store peberrødder, dejlige æbler og hyldebær i rå mængder. Og masser af jord under neglene.

Jeg har i de senere år løbende læst om urbane haver, Østergro, Meyers skolehaver og alle de andre have-relaterede projekter og tiltag, der er dukket op. Nu er tiden moden til at prøve selv. I det omfang, man kan i en vindueskarm og på en altan. Jeg starter småt op - med krydderurter.
 

Mit krydderurteprojekt
Vi bor i lejlighed på Frederiksberg og har en lillebitte, syd-øst vendt altan. Altså masser af sol indtil kl. 12. Og en masse vind, da lejligheden ligger på 4. sal. Jeg tror, at jeg ved at placere potter og krukker strategisk kan undgå, at planterne får alt for meget luft, men ellers må der investeres i et drivhus.

Men nu er jeg allerede for langt fremme i tankerne. For først skal der startes op - helt fra bunden - med forspiring. 

Vi har en stor, bred vindueskarm, der vender samme vej som altanen. Altså med masser af sol og varme i morgentimerne. Her skal forspiringen foregå, og her skal de mest sarte planter bo. Har fx læst mig frem til, at basilikum er meget følsom overfor træk.


S
ådan gjorde jeg
Jeg har købt de ting, jeg skal bruge til forspiringen, hos Urban Garden Company:

 

Billede 1: Briketter med vand på
“Hæld forsigtigt lidt vand i midten”. Yeah right. Det blev til “hæld vand ud over det hele”. Men ingen skade sket - briketterne holdt formen og begyndte at suge vandet til sig.

Billede 2: Briketter har suget vandet op.
Vandet er suget op i briketterne og de er vokset lidt i højden. Bemærk det lille hul i midten af briketterne. Mon ikke frøene skal proppes derned?

Billede 3: Basilikumfrø
Bittesmå basilikumfrø

Billede 4: Frø i jord 
Så er der sået. Ifølge beskrivelsen på frøposerne skal frøene hhv. 0,2 - 1 cm ned i jorden. Så jeg maser dem lidt ned med en finger. Ikke desto mindre ligger de ret højt her. Jeg håber at det virker alligevel.

Billede 5: Bakken med pinde
4 slags frø er sået. Så er det på med låget og hen på den lune plads i vindueskarmen.

Billede 6: Vindueskarm
TEKST: Minidrivhuset på plads i vindueskarmen. Blandt halvdøde gummitræer og en forkølet basilikum fra Kvickly. Nu skal solen bare skinne og frøene spire. Det skal nok blive godt.

Med venlig hilsen
Charlotte Rosell, gæsteblogger 

Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere