Haveredskaber – syv redskaber jeg ikke kan undvære i køkkenhaven

31. Maj 2016

HAVEREDSKABER – SYV REDSKABER JEG IKKE KAN UNDVÆRE I KØKKENHAVEN
Vi har endnu en gang fornøjelsen af at dele viden og inspiration med Katja Hemming Hansen, vores grønne ambassadør.

Af Katja Hemming Hansen, minkøkkenhave.dk

Jeg blev faktisk ret overrasket, da jeg på instagram spurgte mine kære følgere, om hvad deres yndlings haveredskab er. Der var faktisk et par stykker, der skrev klør fem, en skrev en brødkniv, men der var også en hjemmelavet håndhakke, en løvrive og kultivator i miniformat med ekstra lange håndtag og en pendulhakke mellem favoritterne.


Altså mange forskellige bud til stor inspiration.

Haveredskaber–syv-redskaber-jeg-ikke-kan-undvaere-i-koekkenhaven-01

1. Håndluger
Når det kommer til min egen absolutte favorit, så blev jeg allerede det første år, jeg dyrkede køkkenhave gjort opmærksom på håndlugeren, den blå du kan se på billedet. Det var en af de mere erfarne i køkkenhaverne på Grantoftegaard, der anbefalede mig den, da det åbenbart var tydeligt for enhver, at her var en nybegynder (mig!) der var ved at bukke under. Det var en lun og våd maj og det var som om ukrudtet eksploderede om ørene på os. Vi kunne kun lige akkurat skelne de små løg og de små gulerødder fra ukrudtet, der var ved at overtage vores 100 m2 køkkenhave. Håndlugeren er god, fordi man med den kan fjerne det ukrudt, der står helt tæt på de små nye afgrøder. Jeg anskaffede mig straks sådan en, og den har været mit kæreste redskabs-eje, lige indtil jeg opdagede dens overmand. Den smukkert i træ, Garden Scepter, med kobberbøjler du kan se på billedet. Den har både en stor og en lille kobberbøjle, og den er ekstrem robust. Derfor er den også rigtig god som håndkultivator synes jeg.


HAVEREDSKABER – SYV REDSKABER JEG IKKE KAN UNDVÆRE I KØKKENHAVEN

2. Planteske
Planteskeen er ikke til at komme udenom, når man skal plante sine små forspirede planter ud. Jeg bruger planteske også, når jeg lægger kartofler og i det hele taget til at lave små huller med i forbindelse med lægning af kartofler, og når jeg sætter løg. Der kan man selvfølgelig også vælge at bruge en plantepind eller den tynde ende af håndlugeren.


Haveredskaber – syv redskaber jeg ikke kan undvære i køkkenhaven

3. Saks
En saks kommer man heller ikke udenom. Både når man skal klippe snor over, når man sår, når man skal klippe net og fiberdug og selvfølgelig til høst af krydderurter, er en robust thistel saks helt uundværlig.

4. Løvrive
Jeg har ikke prøvet det endnu. Men jeg talte engang med den økologiske landmand fra Grantoftegaard, som anbefalede mig at blindstrigle, som det hedder på gartnersprog. På almindelig dansk betyder det, at man forsigtigt ”river i blinde” med en løvrive henover de små udplantede afgrøder, mens de stadig er små, men alligevel er så store, at de sidder godt fast i jorden. At blindstrigle eller ”rive i blinde” betyder ikke, at man skal lukke øjnene, når man river, men at man river med løvriven, før ukrudtet er begyndt at spire, og altså før det er blevet synligt. Når man gør det en til to gange om ugen, så når ukrudtet aldrig at sætte sig fast, og så lovede han, at man til gengæld vil få en vidunderlig ukrudtsfri sommer. Så det er da værd at prøve.

Haveredskaber – syv redskaber jeg ikke kan undvære i køkkenhaven

5. Greb
Jeg overtog en nyttehave i år efter en meget travl dame, der ikke havde tid til at passe den (hun arbejder i Læger uden Grænser, så forstår du nok hvorfor) så den stakkels have trængte til en kærlig hånd, og det blev så min. Jeg startede med at bruge en spade til at vende jorden, for at løsne ukrudtet, men opdagede halvvejs i projektet (ved at studere en af de erfarne rotter i min nyttehaveforening) at det nok var smartere at bruge en greb. Og det skal jeg da lige love for. Jeg oplevede at jeg brugte langt færre kræfter på den måde. Og så er den jo heller ikke til at komme udenom, når man skal høste kartofler.

Haveredskaber – syv redskaber jeg ikke kan undvære i køkkenhaven - spade

6. Spade
Spaden er uundværlig, når man skal grave store huller enten fordi man skal fjerne noget eller plante noget, og når man skal stikke sine græskanter af.


7. Hakkejern
Hakkejernet eller roehakken bruger jeg når jeg luger omkring afgrøderne, når er blevet lidt større og mere robuste. Jeg bruger det også når jeg hypper kartofler, hvis jeg altså ikke bruger hænderne. Med hakkejernet kan man faktisk også komme forholdsvist tæt på afgrøden, især hvis man har været en dygtig havetrold og jorden omkring afgrøden stadig er dejlig løs og velkultiveret.


Haveredskaber til børn– syv redskaber jeg ikke kan undvære i køkkenhaven

Børneredskaber
Har du børn, så er det genialt at lade dem få sine egne haveredskaber, når de skal med i køkkenhaven eller haven for den sags skyld. Det første år købte jeg nogle vældig fine lyserøde nogle i et supermarked til en 20er. Men desværre var de pænere end de var duelige og klarede end ikke den første dag. Så jeg kan godt anbefale at investere lidt mere, hvis redskaberne skal kunne holde til mere end at se yndige ud. Så opfordringer her fre er: komme i gang med at dyrke lidt grøntager med dine børn og skaffe rigtige Haveredskaber til børn.God fornøjelse!

Mere fra vores Blog

Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne
Sådan laver du din egen hyldeblomstchampagne

12. Juni 2017

Lav dine egen sommerbobler med denne opskrift på hylde-blomstchampagne fra River Cottage Spring.

Læs mere

En havebegynders bekendelser - 3. del
En havebegynders bekendelser - 3. del

31. Maj 2017

Nå, så er det udplantningstid, kan jeg forstå på alle andre, der lystigt udplanter deres gevaldige vækster enten i drivhus eller på friland. Det er endelig blevet lunt og dejligt solskin derude og der burde ikke længere være risiko for nattefrost.

Læs mere

Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft
Gør det selv - hjemmelavet syrenblomstsaft

16. Maj 2017

Blomster som syrener dufter fantastisk og smager endnu bedre. Brug syrener i saft, syltetøj, i is-tern og som drys på kager!

Læs mere