• Hvordan lave man en frøbombe?

05. marts 2019

En frøbombe er helt enkelt en kugle af ler eller lerjord fyldt med frø.

"Bomberne" kan kastes på forskellige steder, hvor man gerne vil have, at det begynde at spire. Mens frøene i bomben venter på at spire, er de beskyttet fra at blive spredt af vinden eller spist af fugle.

Frøbombernes historie

Man siger, at man kendte til og brugte frøbomber i Mellemøsten og Nordafrika i oldtiden. Frøbomberne blev genopdaget i 1930'erne af den japanske forsker og landmand Masanobu Fukuoka, der eksperimenterede med naturlige dyrkningsteknikker, for at finde nye måder at forbedre effektiviteten i produktionen mad under krigen.

Nu kender man mest frøbomber fra byerne, hvor de bruges til at gøre byggetomter, gamle industrigrunde og andre forladte byrum, grønne og levende. På den måde er der en nær forbindelse til "guerilla gardening", der begyndte i New York i 70'erne og som har oplevet en renæssance siden 2004 med udgangspunkt i London. 

Hvordan laver man en frøbombe?

Hvordan laver man en frøbombe?

Bland en eller flere slags frø i en lerkugle. Brug fx frø fra planter, der allerede findes i dit nabolag, og som kan etablere sig nemt uden noget behov pasning. Du kan lave frøbomber med forskellige vilde blomster eller krydderurter, der let kan gro, hvor du bor.

Hvordan laver man en frøbombe?

Det kan fx være solsikkefrø, morgenfruer, forglemmigej, hjulkrone og honningurt, der alle er gode til frøbomber og kan blomstre hele sommeren. De fremmer også biodiversiteten ved at tiltrække bier og sommerfugle - og så gør de byen mere varieret og farverig.

Det er vigtigt, at der godt med ler i den jord du bruger til frøbomber - både for at bomberne kan tørre og holde på formen, beskytte frøene, og give næring når frøene spire. Og så holder ler godt på fugten. 

Lav en frøbombe

Du skal bruge

 • 3 dl ler eller lerpulver
 • 2 dl kompost eller anden havejord
 • 0,5 dl frø
 • ca. 1,5 dl vand

 Fremgangsmåde

 • Bland det hele godt til en moderat fast masse
 • Rul derefter ud til en pølse
 • Del pølsen i seks portioner og rul til kugler
  Lav et hul i mitten og fyld op med en frømiks
  Kom et stykke jute-garn med flere knuder på, ned i hullet
  Luk hullet og lad din frøbombe tørre
 • Lad tørre nogle dage

  TIPS: Pakke frøkuglen ind i silkepapir, så får du en fin emballage til dine frøbomber men husk at fjerne silkepapiret før du kaster dem ud i naturen.

Lav frøbomber

Når frøbomberne er tørret kan de kastes et passende sted på et passende tidspunkt. 

Og så er det bare at vente på at de spire.

 

Mere fra vores DIY

Sådan laver du din en smuk naturlig julekrans
Sådan laver du en smuk, naturlig julekrans

22. november 2020

Det er både sjovt og afslappende at lave din egen pyntekrans af naturens materialer. Her viser jeg, hvordan du kan lave en smuk krans på en metalbøjle eller på en krans af vedbend, som pyntes med naturmaterialer.

Læs mere

 Her får du tips til den perfekte blomsterkrans.
Sådan binder du en blomsterkrans

15. juni 2019

Hvad er en sommerfest uden en fin krans på hovedet? Her får du tips til den perfekte blomsterkrans som du let kan lave selv.

Læs mere

Lav en evighedsblomst. Det er faktisk meget nemt og et hyggeligt krea projekt!
DIY - Lav dine egne evighedsblomster

19. april 2019

Lav dine egen DIY evighedsblomster. Det er nemt og hyggeligt!

Læs mere